Українські вчені розробили метод лікування легенів, уражених COVID-19, стовбуровими клітинами

Нині тривають клінічні дослідження методу, які дають обнадійливі результати
Важливо
Українські вчені розробили метод лікування легенів, уражених COVID-19, стовбуровими клітинами
Медичні дослідження (Фото: Фейсбук)
4 Березня 2021, 00:02
читать на русском

Українські вчені розробили новий метод лікування уражених COVID легенів методом введення стовбурових клітин.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Інститут молекулярної біології і генетики НАН України.

Повідомляється, що в Україні досліджують лікування від важкої пневмонії, яку викликає коронавірус, стовбуровими клітинами. Нині пройшов тільки перший етап клінічних досліджень, але його результаті оптимістичні.

Клінічне дослідження проводиться у співпраці з Київською міською клінічною лікарнею № 4 та Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського.

У дослідженні взяли участь 13 добровольців (чоловіки у віці від 36 до 73 років) з двосторонньою пневмонією, сатурацією нижче 93% і важким перебігом хвороби. На другий тиждень після введення стовбурових клітин повністю відновилися легені у 4 з 13 пацієнтів.

На 24-му тижні у пацієнтів за результатами КТ відзначається позитивна динаміка відновлення легень. Тільки один пацієнт має ознаки фіброзу в одній частці однієї легені.

Паралельно у контрольній групі з 15 пацієнтів, які не одержали клітинну терапію, один чоловік помер, а у семи виник фіброз легень на восьмому тижні.

Це дозволяє стверджувати, що сьогодні застосування мезенхімальних стовбурових клітин є перспективним методом боротьби з фіброзним переродженням тканини легень внаслідок пневмонії, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, - зазначив старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ Володимир Шаблій.

Читайте також

Для того, щоб отримати повноцінні дані про ефективність методу, спостереження за пацієнтами має тривати не менш як рік.

Ми повинні порівняти віддалені результати ефективності застосування стовбурових клітин з методом лікування, затвердженим протоколом МОЗ. Наші спостереження на 24-му тижні після введення дозволяють зробити висновок, що метод застосування стовбурових клітин є не тільки безпечним, але й ефективним як у швидкості одужання пацієнтів, так і в запобіганні розвитку фіброзу легенів, - додав Шаблій.


Контекст. Як відомо, у світі й зокрема в Україні нині триває вакцинація від коронавірусу. Однак протягом року, що минув, ученим і медикам поки що не вдалося знайти ефективних ліків від цієї хвороби і медичних засобів реабілітації людей, які перенесли хворобу у важкій формі.

1