В ОП розповіли, чому Україну не запросили на саміт НАТО

Кількість учасників на саміті є обмеженою
Важливо
В ОП розповіли, чому Україну не запросили на саміт НАТО
НАТО фото: nato.int
29 Травня 2021, 16:25
читать на русском

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україну не запросили на саміт НАТО "з технічних причин".

Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу "Україна 24".

Взагалі сьогодні зустрічі в будь-яких форматах є трохи урізаними, тобто вони не в тому форматі, як би вони проходили до COVID-19. Їх мінімізують за кількістю учасників, які там повинні брати участь. Україна, з іншого боку, з представниками НАТО знаходиться в постійній комунікації. Тобто весь блок НАТО, всі країни в тій чи іншій мірі розуміють нашу позицію - що ми хочемо, що ми робимо і які потреби маємо з точки зору безпеки ситуації в регіоні, - сказав Подоляк.

За його словами, на саміті будуть обговорювати ситуацію з весняною ескалацією на кордоні з Росією.

Безумовно, всі наші пропозиції будуть на столі саміту. Та чи інша сторона буде активно брати участь в саміті, а це НАТО - вони всі ці пропозиції будуть розуміти і просувати, тобто говорити про це. Безумовно, кількість учасників міжнародних заходів сьогодні є граничним, тобто ми можемо не брати там участіь суто з технічних міркувань, - розповів Подоляк.

Він також додав, що Україна таки може отримати членство в НАТО.

Контекст. На саміті НАТО, який відбудеться у червні 2021 року в Брюсселі, планують обговорити "дорожню карту" для України щодо виконання кроків для вступу в НАТО.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

Віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна прагне, щоб члени НАТО виконали обіцянку щодо членства, яку дали у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО. Крім того, на червневому саміті був прокладений шлях до отримання ПДЧ для вступу в Альянс.

Читайте також