В Україні циркулюють штами коронавірусу, які постійно мутують

Є ціла інтерактивна карта розповсюдження варіантів коронавірусу
Головне
В Україні циркулюють штами коронавірусу, які постійно мутують
Вакцина проти коронавірусу (фото: Pinterest)
10 Листопада 2020, 15:20
читать на русском

В Україні циркулюють кілька штамів коронавірусу. Перебіг COVID-19 при повторному інфікуванні може бути і у важкій, і у легкій формі.

Про це завідувачка інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук розповіла в інтерв’ю Укрінформу.

Зараз на території України циркулюють кілька штамів. Геном коронавірусу містить 30 тисяч нуклеотидів, послідовностей амінокислот. І випадкова заміна цієї послідовності при реплікації вірусу вже дає можливість розвитку нового штаму. Новий штам може бути менш або більш агресивним, якісь мутації роблять його нежиттєздатним тощо. Є ціла інтерактивна карта розповсюдження варіантів коронавірусу. Їх кількість нестабільна, вони постійно мутують, - розповіла лікарка.

Вона додала, що вже хворіла на COVID-19 двічі - з усіма ознаками. Між захворюваннями минуло чотири місяці.

Читайте також

Тобто це не той випадок, коли щось недообстежили і недолікували. Мабуть, вдруге (у жовтні) мені трапився інший штам, - зауважила пульмонолог.

За її словами, вперше вона хворіла класично - з високою температурою, сильною слабкістю. Вдруге значно легше, оскільки перехресний імунітет "все ж таки існує".

Може, навіть не звернула б уваги, якби нас на роботі не тестували кожні два тижні. І коли отримала результат, поміряла температуру, виявила 37,6. А доти вважала, що то я просто втомилася. Але, на жаль, чула й про випадки, коли повторне зараження протікало гірше, ніж перше. Дуже багато факторів беруть у цьому участь. Впливають властивості організму, вірусу і його вражаюча доза, поведінка пацієнта у перші дні після зараження. Лікарі просто йдуть за ситуацією й аналізують, - зазначила лікарка.

Нагадаємо, що у Данії виявили мутовану версію коронавірусу у 214 людей.

Раніше повідомлялося, що у Європі з'явився новий вид коронавірусної інфекції під назвою 20A.EU1, який швидко поширюється. Новий вид коронавірусу вперше знайшли у сільськогосподарських робітників.

Також у Данії планують знищити всіх норок, оскільки на фермах виявили нову мутацію коронавирусу. У поліції підрахували, що доведеться вбити від 15 до 17 мільйонів тварин.

1