В Україні хочуть втричі збільшити екологічний податок

Нині ставка цього податку є однією з найнижчих у світі
Важливо
В Україні хочуть втричі збільшити екологічний податок
Викиди у повітря (Фото: Міністерство охорони довкілля)
7 Червня 2021, 17:04
читать на русском

Згідно з законопроєктом, що вносить зміни до Податкового кодексу, планується збільшити екологічний податок – за викиди вуглецю доведеться заплатити втричі більше.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

У відомстві нагадали, що екоподаток – це обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів різних викидів і розміщення відходів у довкіллі.

Нині ставка екологічного податку на викиди вуглекислого газу в Україні є однією з найнижчих у світі. Наприклад у Польщі, яка встановлює мінімальну ставку в Європі, за викиди платять 1 євро/т, а в Україні – лише 10 грн за тонну.

Законопроєктом №5600 ставку планують підвищити втричі – до 30 грн/т. Від цих змін очікується отримати додаткові 2,1 млрд грн.

Також збільшиться ставка екологічного податку за скиди забруднювальних речовин у воду в 1,6 раза. Надалі поступово у вісім разів до 2029 року. Додатковий ресурс надходжень у державний і місцевий бюджети - 100 млн грн.

Крім цього планується втричі збільшити податок за відходи для підприємств гірничої промисловості: з 0,49 грн до 1,5 грн/тонну. Додатковий ресурс надходжень - 300 млн грн.

Нагадаємо, у четвер, 3 червня, Верховна Рада ухвалила закон про так званий "податок на Google" (№4184). Компанії платитимуть податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають на нашій території.

Читайте також

1