В Україні кібершахраї крадуть гроші з рахунків, обіцяючи компенсувати лікування COVID-19

Довірливим громадянам обіцяють гроші від держави на оплату медичних і комунальних послуг
Важливо
В Україні кібершахраї крадуть гроші з рахунків, обіцяючи компенсувати лікування COVID-19
Банківська картка (Фото: Pixabay)
25 Листопада 2020, 14:15
читать на русском

В Україні кіберзлочинці придумали нову схему крадіжки грошей з рахунків, обіцяючи людям онлайн-компенсації витрат на лікування коронавірусу та на комунальні послуги.

Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України.

У НБУ зазначили, що цей перелік не є вичерпним. Шахраї можуть запропонувати компенсувати будь-що – оплату товарів іноземного виробництва, невикористані медичні послуги тощо.

Спочатку потенційна жертва отримує смс-повідомлення, що спрямовує її на шахрайський сервіс. Потім на екрані з’являється інформація, що користувачу призначено “кругленьку” суму компенсації, наприклад 50 тисяч грн. Однак, щоби отримати гроші, необхідно оплатити незначну комісію – 100-200 грн.

Іноді шахраї на цьому не зупиняються. Після сплати комісії вони просять сплатити кошти за формування рахунку, верифікацію та за інші фальшиві послуги. І так доти, поки людина не витратить всі гроші зі свого рахунку або зрозуміє, що це пастка.

Тому в НБУ рекомендують при отриманні таких повідомлень перевірити інформацію через надійні джерела, а щодо питань компенсації від держави – звертатися до профільної державної установи за вашим місцем проживання.

У випадку отримання подібних смс-повідомлень треба телефонувати до кіберполіції або ж на "гарячу лінію" НБУ.

Читайте також

Нагадаємо, у Києві двоє аферистів за півмільйона доларів обіцяли "вирішити проблеми" з Офісом генпрокурора. Шахраї пообіцяли представнику іноземної компанії сприяти в активізації розслідування кримінальної справи, у якій підприємство є потерпілим, а також відшкодуванні завданих збитків та притягненні винних до відповідальності. При цьому вони запевнили представника про нібито особисті зв’язки з керівництвом Офісу Генерального прокурора, що було неправдою. Правоохоронці затримали зловмисників під час одержання частини суми – 250 тисяч доларів США.

1