В Україні не вистачає майже двох тисяч суддів

У кожному із судів бракує до трьох служителів Феміди
Важливо
В Україні не вистачає майже двох тисяч суддів
суд, суддя Фото: Ekaterina Bolovtsova з Pexels
19 Січня 2021, 11:03
читать на русском

У кожному із судів України в середньому бракує до трьох суддів, а загалом по всій країні вакантними залишаються 1900 суддівських посад.

Про це повідомив заступник голови Вищої ради правосуддя України (ВРП) Олексій Маловацький.

За його словами, ВРП ухвалено рішення про внесення президентові України подання про призначення на посади суддів 2682 кандидатів. Станом на 12 січня 2020 року визначена кількість суддів становить 7295. Таким чином, якщо говорити про відновлення довіри до судової влади, з 2015 року майже половину суддів було змінено.

Однак зараз цей процес фактично зупинений, адже не діє Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ). Фактична кількість суддів – 5395, з яких 394 судді не мають повноважень. Загальна кількість судів в Україні – 761, при цьому 1900 посад суддів є вакантними. Тобто в кожному суді не вистачає майже 3 суддів. Саме ці показники демонструють реальний стан судової влади України на сьогодні, – повідомив Маловацький.

За його словами, якщо у 2021 році не запрацює ВККСУ, а судді, які мають право на відставку, залишать посади, то на кінець року кількість повноважних суддів зменшиться ще на 1752, а загальний дефіцит буде становити понад 60%.

Читайте також

Тому в разі збереження й надалі такої невтішної динаміки стосовно кадрового забезпечення судів існує ризик, що через пів року функціонування судової гілки влади як такої взагалі припиниться, – зазначив він.

Поряд із цим заступник голови ВРП зауважив, що тимчасові механізми, зокрема відрядження суддів на роботу до інших судів, повною мірою не можуть виправити кризову ситуацію, зумовлену кадровим голодом.

У такому випадку, за словами Маловацького доведеться констатувати, що держава повною мірою не виконує функцію забезпечення права громадян на доступ до правосуддя.

Нагадаємо, днями стало відомо, що голова Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) Олена Танасевич приїжджала до Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ "Одеська юридична академія" саме того вечора, коли там розважалися зокрема голова Конституційного суду Олександр Тупицький та голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк.

Спочатку Танасевич заперечила інформацію, що перед новим роком відвідувала вечірку, але згодом визнала, що була на одному "неформальному заході" із підозрюваним у кримінальному провадженні головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком.