В Україні розмитнення "євроблях" зробили доступним

Воно відбуватиметься за певною формулою
Важливо
В Україні розмитнення "євроблях" зробили доступним
Євробляхи (фото: з відкритих джерел)
16 Квітня 2021, 17:18
читать на русском

Верховна Рада на позачерговому пленарному засіданні ухвалила два закони, якими встановила пільгові ставки для розмитнення автомобілів на єврономерах.

За схвалення законопроєкту №4643-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби" проголосували 235 народних депутатів.

Згідно з документом, протягом 180 днів  з моменту набрання ним чинності розмитнювати автомобілі пропонується за такою формулою: Ставка = Ставка базова + Vе + Fе.

(де "Ставка базова" - ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що визначається, виходячи з кількості років, що минула з року виготовлення авто до року визначення ставки податку, та становить від 0 до 150 євро, а Vе – ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що визначається множенням об’єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного авто в куб. сантиметрах на коефіцієнт, а Fе – ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу).

До того ж дія закону не поширюється на авто, які не відповідають стандарту "Євро-2" та на машини, ввезені після 31 грудня 2020 року. Запропоновані норми також не застосовуються до транспортних засобів з року випуску яких минуло більш ніж 5 років, а також призначених для перевезення 10 осіб і більше та до мотоциклів, мопедів і велосипедів.

Читайте також

Верховна Рада також ухвалила закон 4644-д "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України", який звільняє від штрафних санкцій власників авто на єврономерах, які були ввезені до кінця 2020 року за умови одноразової сплати п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Учасник бойових дій може розмитнити євробляху за новою процедурою протягом 270 днів, за умови документального підтвердження його перебування більше ніж 90 днів безпосередньо на території проведення операції Об’єднаних сил з дня набрання чинності законом.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підтримав ухвалення парламентом в першому читанні змін до Податкового та Митного кодексів України, які передбачають пільгове митне оформлення автомобілів з європейською реєстрацією.

1