Верховна Рада прагне удосконалити діяльність КСУ

КС не може виходити за межі конституційного провадження
Важливо
Верховна Рада прагне удосконалити діяльність КСУ
Фото: УНІАН
15 Квітня 2021, 18:25
читать на русском
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 4533 "Про конституційну процедуру".

Про це повідомляє пресслужба ВРУ.

Згідно з законом, рішення судді КСУ приймають десятьма голосами. Пленарне засідання Великої палати є повноважним, якщо на ньому присутні 12 суддів КС.

КС також не може виходити за межі конституційного провадження і визнавати неконституційними акти або їх окремі положення, яких не було поставлено у поданні, зверненні чи скарзі.

Документ пропонує запровадити прозору процедуру притягнення суддів КСУ до дисциплінарної відповідальності з градацією дисциплінарних стягнень залежно від тяжкості вчиненого суддею правопорушення.

Читайте також

При цьому, відповідно законопроєкту, КС не може розглядати справи, які не були включені до порядку денного.

Передбачається, що КС зможе без обмежень відступати від своїх попередніх юридичних позицій у разі притягнення судді-доповідача до кримінальної відповідальності, пов’язаної з ухваленням рішення, в якому висловлено таку позицію.

Нагадаємо, президент України (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Натомість у КСУ нагадали, що звільнення судді Конституційного суду України з посади можливе у порядку, визначеному Конституцією України.