Верховна Рада провалила легалізацію зброї в Україні

Парламентарі не підтримали жоден із запропонованих законопроєктів
Важливо
Верховна Рада провалила легалізацію зброї в Україні
Зброя Фото: Maurício Mascaro: Pexels
4 Березня 2021, 15:38
читать на русском

Верховна Рада України не підтримала жоден законопроєкт про обіг зброї в Україні.

Відповідне рішення депутати ухвалили на сьогоднішньому засіданні.

Легалізацію зброї підтримали 74 нардепи, проти - 71, утримались - 165, не голосували - 47. Всього взяли участь у голосуванні 357 парламентарів.

У парламенті розглядали два законопроєкти Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї. Основний №4335 ініційований нардепом Ігорем Фрісом та кількома його співфракційцями та альтернативний №4335-1 авторства нардепа від "Голосу" Андрія Шараськіна.

Автори основного проєкту планували встановити категорії цивільної вогнепальної зброї, як на водійських правах та створити держреєстр на базі МВС. До цієї бази також планували внесення усієї штатної вогнепальної зброї для всіх військових формувань і правоохоронних органів, що може становити загрозу національній безпеці.

Документ передбачав посвідчення власника зброї. Технічний паспорт був потрібен на кожну одиницю зброї, який міститиме відомості про власника та серійний номер зброї. Отримати посвідчення власника могли б дієздатні громадяни без медичних протипоказань, судимостей та певних адміністративних правопорушень, вчинених протягом останнього року.

Цей проєкт не передбачає носіння вогнепальної зброї з собою, а травматичну можна буде носити лише тим, кому дозволить Кабінет Міністрів.

Читайте також

Законопроєкт №4335-1 подібний за структурою до попереднього, однак містить низку принципових відмінностей.

Цей закон дозволяв би володіння короткоствольною вогнепальною зброєю від 25 років. Його могли б отримати українці, у яких як мінімум п’ятирічний стаж володіння іншими видами зброї та лише у разі відсутності зауважень з боку правоохоронних органів.

Важливою відмінністю від провладного законопроєкту є дозвіл не лише на зберігання, а і на носіння короткостволу, що і зможе забезпечити реалізацію права на самозахист. При цьому зброю можна буде носити лише приховано, і поза межами "зон вільних від зброї".


Ініціативу з надання громадянам України законодавчого права на приватне володіння вогнепальною зброєю підтримують 23% громадян України. Проти такого закону 75%.

Читайте більше у нашому матеріалі: Легалізація короткоствольної зброї в Україні: докладний аналіз