Верховна Рада запустила перший етап судової реформи

Депутати відновили роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів
Головне
Верховна Рада запустила перший етап судової реформи
Система голосування “Рада” Фото: сайт ВР
29 Червня 2021, 15:00
читать на русском

Верховна Рада 29 червня ухвалила зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", що стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (№3711-д).

Як повідомляє пресслужба парламенту, документом змінено окремі положення законів, які спрямовані на відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС), вдосконалено процедуру її формування та діяльності.

Зокрема, буде запроваджено нову процедуру відбору ВККС. Депутати ухвалили, що міжнародним експертам буде надано вирішальний голос при голосуванні за склад конкурсної комісії з обрання ВККС (453 поправка).

Також законом визначено статус та склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. ВККС буде складатися з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з-поміж суддів або суддів у відставці. Також визначено, що комісія суддів вважається повноважною, за умови призначення до її складу не менше одинадцяти членів.

У разі закінчення строку повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, внаслідок чого Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважатиметься неповноважною, такий член Комісії продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду іншої особи, але не більше трьох місяців.

Читайте також

Згідно із законом, "членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше п’ятнадцяти років та відповідає критеріям доброчесності і професійної компетентності".

Член ВККС має дотримуватися політичної нейтральності, не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Законом встановлено чіткі строки внесення пропозицій щодо кандидатур до складу Конкурсної комісії з питань доброчесності, її формування, визначено вимоги до кандидатів до складу цієї комісії, права та обов'язки її членів.

Також визначено порядок проведення конкурсу та призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та вдосконалено порядок організації роботи та засідань ВККС.

Експерт з судової реформи, голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков у Фейсбуці прокоментував рішення парламенту, зазначивши, що депутати не стали обмежувати вплив ВРП на формування фінального списку з 16 членів ВККС.

Це може бути проблемою. Але це вже набагато краще, ніж було раніше, - написав він.

Фото: Михайло Жернаков у ФБ

Нагадаємо, ВККС - це визначальний орган, що займається добором й оцінюванням суддів та рекомендує їх до призначення.

Читайте також