Війну на Донбасі можна завершити за тиждень - Кулеба

У МЗС вважають, що все залежить від Росії
Важливо
Війну на Донбасі можна завершити за тиждень - Кулеба
ООС, Донбас
24 Березня 2021, 12:00
читать на русском

Війну на Донбасі можна закінчити й за тиждень, але для цього потрібно рішення з боку Москви.

Про це в інтерв'ю словацькому виданню "Tyžden" сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, текст якого наводить пресслужба МЗС.

За його словами, всі шляхи вирішення "зрозумілі, багато разів обговорювалися і лежать на столі".

А от чого немає, так це зеленого світла від Москви, щоб рухатися вперед. Якщо Москва політично вирішить дотриматися власних обіцянок - а вони багато разів говорили, що Донбас має залишитися частиною України - і вирішить вивести свої війська, конфлікт може бути вирішений легко та достатньо швидко, - вважає міністр.

Читайте також

Міністр вважає, що способи виведення військ давно детально продумані.

Тому нам слід запитувати себе не скільки часу знадобиться для припинення конфлікту, а скільки часу потрібно, щоб змусити Росію погодитися його припинити. Якщо Росія погодиться зробити це завтра, конфлікт буде завершений за тиждень, - сказав Кулеба.

Раніше у президента заявили, що українська сторона використовує всі можливі переговорні майданчики для завершення війни на Донбасі, Росія при цьому має виконувати взяті на себе зобов'язання.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю турецькому інформаційному агентству Demirören розповів, чому досі не вдалося припинити війну на Донбасі. Він сказав, що війна може бути завершена в будь-який день: "сьогодні або завтра, або післязавтра". Але для цього необхідно провести повну деокупацію та повернути під контроль України всі тимчасово окуповані території.

12 жовтня в інтерв'ю для британської програми ВВС HARDtalk Зеленський (досьє Зеленського) заявив - якщо йому не вдасться закінчити війну на Донбасі, значить потрібно, щоб "прийшла інша людина", яка здатна це зробити.

Також він заявляв про тривалу тишу на Донбасі: "Якщо не брати до уваги окремі провокаційні обстріли, можна говорити про тривалу тишу, яка встановлена ​​вперше за більш ніж шість років".

1