Волонтери розповіли, як боротись з лікарями, які виписують кисневозалежних пацієнтів

Пацієнтів із сатурацією нижче 92 мають право виписувати лише за згодою хворого або його родичів
Важливо
Волонтери розповіли, як боротись з лікарями, які виписують кисневозалежних пацієнтів
Хворий на ШВЛ (Фото: Pexels)
23 Квітня 2021, 17:28
читать на русском

Волонтери розповіли, що робити хворому та його родичам, якщо їх намагаються виписати з лікарні при низькій сатурації.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила волонтерка Леся Литвинова.

Зокрема волонтерка нагадала, що пацієнта, який не тримає самостійно сатурацію вище 92, виписати можуть тільки за згодою пацієнта або родичів.

Коли лікар говорить, що ковіду у пацієнта більше немає і тримати його в лікарні не мають права - вас вводять в оману, м'яко кажучи. Куди подіти пацієнта з низькою сатурацією - проблема лікарні, а не родичів. Переводити в інше відділення, перевозити в іншу лікарню - не важливо. Цим повинна займатися лікарня. До тих пір, поки Ви не погодилися забрати людину додому, за нього несе відповідальність лікарня, - наголосила Литвинова.

Волонтерка наголосила, що якщо все-таки родичі вирішили забрати людину додому, то вони повинні розуміти, що концентратор - не панацея.

Ви повинні чітко розпланувати що будете робити, якщо у Вас відключать світло, якщо зламається апарат, якщо пацієнту стане гірше. І тільки в тому випадку, якщо абсолютно впевнені - що життя пацієнта нічого не загрожує, забирати його додому, - розповіла волонтерка.

Литвинова також акцентувала на тому, що деяких хворих виписують для того, щоб не псувати статистику смертності по лікарні.

Якщо Вам намагаються віддати додому важкого родича - Ви повинні розуміти до чого готуватися. Багато забирають членів сімей додому для того, що б провести з ними останні дні їх життя. Це правильне рішення. Але Ви повинні розуміти що робите. Якщо Ви не готові - лікарня повинна такого пацієнта перевести в хоспіс. І цим повинні займатися знову-таки не ви,- пише волонтерка.

Читайте також

У випадку проблем Литвинова порадила звертатися на телефон гарячої лінії НСЗУ - 1677.

Дзвінок зі скаргою на спроби насильницької виписки сильно допомагає. Телефон поліції - 102. Дзвінок з проханням прийняти заяву про те, що лікарня залишає людину в ситуації, яка загрожує життю, допомагає ще краще, - підсумувала вона.

Нагадаємо, у стаціонарах медзакладів Києва збільшилася кількість дітей, які потребують кисневої підтримки, яких раніше було значно менше.