Вперше за 311 років до України потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика

Всі охочі зможуть побачити документ у Софійському соборі
Головне
Вперше за 311 років до України потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика
Конституція Пилипа Орлика (фото: president.gov.ua)
28 Червня 2021, 12:29
читать на русском

Вперше за 311 років до України потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика, а також три копії.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час урочистого засідання Верховної Ради, 28 червня.

За його словами, Україна декілька місяців вела з владою Швеції діалог щодо Конституції Пилипа Орлика, що увінчалось успіхом.

Так, Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Одна вже зранку виставлена у фоє Верховної Ради. Друга зберігатиметься в Офісі Президента, а третя – у Конституційному Суді України (після його оновлення та перезавантаження).

І друга новина. До 30-річчя нашої Незалежності, вперше за 311 років, до України потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика. Його, разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи, всі охочі зможуть побачити у Софійському соборі, - додав президент.

Довідка. Конституція Пилипа Орлика - це конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права і обов'язки усіх членів війська.

Нагадаємо, що у понеділок, 28 червня, Україна відзначає 25-ту річницю Конституції. Саме цього дня 1996 року Верховна Рада ухвалила Основний закон, що стало важливим кроком до українського державотворення.

Читайте більше у нашому матеріалі: Конституції України 25 років: як змінювався основний закон

Читайте також

1