Вступ України до Євросоюзу не є "фантастичною мрією" - Зеленський

Вступ до ЄС президент України вважає стратегічною метою, яку треба втілити якнайшвидше
Головне
Вступ України до Євросоюзу не є "фантастичною мрією" - Зеленський
Володимир Зеленський Фото: Офіс президента
18 Березня 2021, 19:26
читать на русском

Президент Володимир Зеленський під час спільної з президентом Литовської Республіки Гітанасом Науседою пресконференції в Києві наголосив, що вступ України до ЄС є не "фантастичною мрією", а стратегічною метою, яку українська влада прагне якомога швидше втілити.

Про це пише УНІАН.

Зокрема, Зеленський відзначив важливість підтримки з боку Литви європейських та євроатлантичних прагнень України.

Сьогодні ми скоординували дії щодо оновлення Угоди про асоціацію та подальшу інтеграцію України до Євросоюзу. Підписано дуже важливий документ – Декларацію щодо підтримки європейської перспективи України. Процитую її останнє речення: "Литовська Республіка підтримає Україну, коли Україна вирішить подати заявку на членство у Європейському Союзі", – сказав президент.

За його словами, це якісно новий підхід до формування порядку денного відносин України з країнами ЄС.

Україна у Євросоюзі – це не фантастична, далека мрія. Це стратегічна, досяжна мета, яку ми хочемо втілити якомога швидше, сформувавши широку коаліцію країн Європейського Союзу, що, в хорошому сенсі цього слова, стануть лобістами України на цьому шляху, – зазначив Зеленський.

Читайте також

Крім того, президент повідомив про ще низку угод, підписаних Україною та Литвою.

Ми підписали Технічну угоду про приєднання України до Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки у Вільнюсі. Це чергове посилення нашої взаємодії з Альянсом. Звісно, ми сподіваємось і на підтримку Литвою наших зусиль для отримання Плану дій щодо членства в НАТО, – зазначив Зеленський.

Крім того, підписано двосторонню Угоду про співпрацю у сфері молодіжної політики та програму співпраці міністерств культури двох держав на 2021-2025 роки.


Контекст. Сьогодні до Києва з офіційним візитом прибув президент Литви Гітанас Наусєда. Після офіційної церемонії розпочалася зустріч президентів у вузькому колі. Очільники двох держав обговорили ситуацію з поширенням та запобіганням COVID-19, поділилися інформацією щодо впливу карантинних заходів на економіку та епідемічну ситуацію в Україні й Литві.

1