З України намагались вивезти унікальні прикраси Скіфської доби - фото

"Скіфське золото" планували продати на міжнародних аукціонах
З України намагались вивезти унікальні прикраси Скіфської доби - фото
СБУ (фото: Facebook)
28 Травня 2021, 16:41
читать на русском

Служба безпеки України запобігла незаконному вивезенню за кордон культурних артефактів часів Скіфської доби. На міжнародних аукціонах ці унікальні прикраси можуть коштувати від 40 тисяч доларів.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що забезпечував нелегальне переправлення раритетів посередник, який діяв на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти Скіфські золоті прикраси через пункт пропуску "Ягодин".

Оперативники та слідчі СБУ виявили в особистих речах кур’єра приховані від митного контролю 11 підвісок часів Скіфської доби, виготовлених з жовтого та білого золота.

За попередніми висновками експертів, вилучені ювелірні вироби є унікальними, вони становлять культурну та історичну цінність для нашої країни.

Вилучені предмети старовини будуть направлені для експертного дослідження. За його результатами фігуранту планується повідомити про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Після завершення досудового розслідування розглядатиметься питання щодо передачі цінностей до Музейного фонду України.

Нагадаємо, що у Полтавській області Служба безпеки України викрила "торгівлю" посадами. Організатор обіцяв претенденту за 200 тисяч доларів вирішити "на найвищому рівні" питання призначення на держпосаду.

Читайте також

1