За брехню у деклараціях знову саджатимуть у в`язницю: рішення Ради

Відповідне рішення підтримали 307 народних депутатів
Головне
За брехню у деклараціях знову саджатимуть у в`язницю: рішення Ради
Верховна Рада (фото: УНІАН)
3 Червня 2021, 14:27
читать на русском

Верховна Рада України у другому читанні та в цілому ухвалила закон про кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Закон передбачає позбавлення волі за брехню в декларації.

Зокрема, якщо дані в декларації особи відрізняються від реальних на суму понад 4,5 млн гривень, то максимально жорстка відповідальність, яка їй загрожує, – це ув`язнення на строк до 2 років. Якщо ж різниця становить від 1 млн до 4,5 млн гривень, то порушник може відбутися штрафом в 68 тисяч гривень, громадськими роботами чи обмеженням волі на строк до 2 років.

Крім того, як максимально жорстке покарання позбавлення волі на термін до 2 років загрожує й тим, хто умисно не подав декларацію.

Законом у Кримінальному кодексі передбачається встановити, що умисне внесення неправдивих відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від правдивих на суму від 500 до 2 тис. (у чинному положенні - до 4 тис.) прожиткових мінімумів, для працездатних осіб карається штрафом від 3 тис. до 4 тис. (нині від 2 тис. 500 до 3 тис.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 68 тис. грн) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років (чинним законодавством обмеження волі не передбачено), з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Читайте також

Умисне внесення свідомо неправдивих відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від перевірених на суму понад 2 тис. (у чинному положенні - 4 тис.) прожиткових мінімумів, для працездатних осіб карається штрафом від 4 тис. (нині від 3 тис.) до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 68 тис. до 85 тис. грн) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі на той самий строк (нині про позбавлення волі не йдеться), з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Умисне неподання декларації карається штрафом від 2 тис. 500 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42 тис. 500 грн до 51 тис. грн) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до 2 років (нині про позбавлення волі не йдеться), з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Нагадаємо, 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу України (декларування неправдивої інформації).

1