За два тижні в Україні розроблять додаткові законопроєкти про деолігархізацію - Данілов

Ці документи доповнюватимуть законопроєкт про олігархів, внесений на розгляд парламенту
Головне
За два тижні в Україні розроблять додаткові законопроєкти про деолігархізацію - Данілов
Олексій Данілов (фото: УНІАН)
4 Червня 2021, 18:58
читать на русском

Президент Володимир Зеленський доручив відповідним державним органам за два тижні підготувати додаткові законопроєкти щодо деолігархізації в Україні.

Про це на брифінгу за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Зокрема Данілов (досьє Олексія Данілова) розповів, що на засіданні розглядався стан виконання рішення від 15 квітня 2021 року щодо розроблення закону про статус олігархів (проект № 5599).

Був звіт заступника керівника Офісу президента Андрія Смирнова з цього питання. Ми звернули увагу, що не всі органи відпрацювали у належний спосіб цей законопроєкт. Сьогодні вони отримали ще одне, додаткове протокольне доручення активізувати цю роботу, тому що цей закон - це "перша ластівка" у мережі законів, які мають поставити край олігархічно-економічній системі, яка до цього часу, на превеликий жаль, існує в нашій країні, - наголосив Данілов.

Секретар РНБО зазначив, що законопроєкт про статус олігархів - це не єдиний законодавчий акт з цього питання.

Зараз слово щодо цього питання - на боці Верховної Ради. Ми будемо чекати найближчим часом, у який спосіб там будуть розгортатися події з цим законопроєктом. Президент (досьє Володимира Зеленського) наполягає, аби він був прийнятий якомога скоріше. Він порівняв його спочатку з законом про землю для того, щоби ми починали цей процес - був прийнятий первинний закон, після нього були прийняті додатково 11 нормативно-правових актів, в тому числі законів, для того, щоби це зрушилося з місця, - сказав Данілов.

Данілов наголосив, що за два тижні відповідні органи підготують наступні законопроєкти щодо деолігархізації.


Контекст. Законопроєкт про олігархів, ініціатором якого виступив президент України Володимир Зеленський, 2 червня внесли до Верховної Ради України.

Читайте також

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) визначатиме, хто в Україні є олігархом. Олігархом є фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб`єкта господарювання, який контролює природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків протягом мінімум року;
  • загальна вартість активів перевищує 2,19 млрд грн або близько 80 млн доларів.

Також передбачається створення реєстру олігархів.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що в законопроєкті про олігархів існує конфлікт інтересів.