Збиття літака МАУ: Україна відмовилася від пропозиції Ірану виплатити по 150 тисяч доларів за кожного загиблого

В Україні вважають, що суму компенсації мають спільно визначити усі країни, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі
Збиття літака МАУ: Україна відмовилася від пропозиції Ірану виплатити по 150 тисяч доларів за кожного загиблого
Авіакатастрофа літака МАУ (фото: ЕРА)
4 Червня 2021, 18:35
читать на русском

У Міністерстві закордонних справ України не погодилися з пропозицією Ірану виплатити по 150 тисяч доларів компенсацій за кожного загиблого у збитому іранськими військовими літаку Міжнародних авіаліній України.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, пише УНІАН.

Ніколенко зокрема зазначив, що кінцевою метою зусиль України та інших постраждалих держав має стати забезпечення справедливості щодо жертв трагедії українського літака рейсу PS752 та їхніх родичів і неповторення подібного злочину в майбутньому.

Безумовно, питання виплати компенсацій - важливий елемент цього процесу. Водночас йому має передувати встановлення всіх обставин трагедії та притягнення винних до відповідальності. Лише після цього можна говорити про розмір грошових виплат. Конкретна сума компенсацій має стати результатом домовленості урядів усіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням. Натомість очікуємо від Ірану добросовісного виконання домовленостей, досягнутих в рамках третього раунду консультацій 2-3 червня в Києві, а також попередніх двох раундів, - заявив речник.

Як повідомило посольство Ірану в Україні у Facebook, під час третього раунду переговорів, який відбувся цього тижня у Києві, іранська делегація готова до виплати компенсацій українським родинам загиблих у катастрофі в розмірі 150 тисяч доларів за кожного загиблого, згідно з Постановою уряду ІР Іран, та звернулася до української делегації з проханням довести цю інформацію до відома родичів загиблих українців.

Читайте також


Контекст. Вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

22 грудня організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752.  Літак був збитий після вильоту з Тегерана зенітною ракетою через людську помилку.

30 грудня Іран заявив, що виплатить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ.

8 січня Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція закликали Іран терміново надати повне та всебічне пояснення катастрофи літака МАУ, який рівно рік тому був збитий в Тегерані.

1