Зеленський: будемо вірити, що повномасштабної війни не буде

Президент наголошує на повному відведенні військ Росії від кордонів України
Головне
Зеленський: будемо вірити, що повномасштабної війни не буде
Володимир Зеленський Фото: Офіс президента
11 Травня 2021, 12:11
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами на форумі "Україна 30"заявив, що Росія не поспішає відводити свою армію від кордонів України.

За його словами, поки відведено лише кілька тисяч військових з окупованого Криму, а військовий контингент і техніка лишаються на кордонах України та Росії.

Ми розуміємо, що десь 3,5 тис. людей військового контингенту пішло назад, але це лише ті, хто був у тимчасово окупованому Криму, - заявив глава держави.

Водночас президент зазначив, що і нові російські бригади до України не прибувають.

Що стосується контингенту і техніки на кордонах України та Росії - ми зменшення там не фіксуємо... Збільшення також не фіксуємо, - сказав він.

Відповідаючи на питання про можливість військового вторгнення Росії в Україну Зеленський відповів, що "дійсно, могла б бути потужна ескалація".

На сьогодні це зупинилося. Але тут ніхто не може нічого гарантувати... Далі - будемо вірити, що повномасштабної війни не буде, - зауважив Зеленський.

Читайте також


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

15 квітня Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. Акваторія буде закрита до жовтня 2021 року.

США глибоко стурбовані рішенням Росії закрити частину акваторій Чорного моря і назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією 

1