Зеленський допустив ймовірність повномасштабної війни з Росією

Україна занепокоєна домовленостями Білорусі та Росії
Важливо
Зеленський допустив ймовірність повномасштабної війни з Росією
Президент України Володимир Зеленський фото: УНІАН
1 Червня 2021, 13:37
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський допустив ймовірність повномасштабної війни з Росією, яка здійснює агресію різними шляхами.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За його словами, Росія має багато варіантів для агресії проти України, один із них - блокування Азово-Чорноморського регіону російськими кораблями. Інший - ескалація з боку окупованого Донбасу.

Великий стрибок, бліцкриг до кордонів Донецької та Луганської областей. Ми розглядаємо й готуємося до таких кроків, - сказав президент (досьє Зеленського).

Проте можуть спостерігатись й інші "сюрпризи". Зокрема, домовленість Росії і Білорусі про важливу геополітичну і оборонну угоду.

Після цього може бути справді серйозний вплив Росії і серйозна координація та контроль білоруських збройних сил. Тоді ми можемо розглядати ризик і з того боку. Але якщо, для прикладу, ми говоримо про коридор до Криму, то це значить, що не можна буде заховати цю ситуацію за "громадянським конфліктом". Це буде відкрита повномасштабна війна, - наголосив Зеленський.

Читайте також


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

15 квітня Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. Акваторія буде закрита до жовтня 2021 року.

США глибоко стурбовані рішенням Росії закрити частину акваторій Чорного моря і назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією