Зеленський хоче отримати план приєднання до НАТО з конкретними датами

Про це Зеленський заявив під час розмови з Байденом
Головне
Зеленський хоче отримати план приєднання до НАТО з конкретними датами
Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)
8 Червня 2021, 19:48
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з президентом США Джо Байденом порушив питання необхідності реального покрокового плану для приєднання України до НАТО, який має бути прив'язаний до чітких календарних дат.

Про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, передає пресслужба ОП.

Особлива увага в розмові лідерів була приділена питанню фіналізації будівництва "Північного потоку – 2". Зеленський чітко та недвозначно заявив про те, що цей проєкт не є питанням економіки чи бізнес-перспектив, як його визначає частина європейських політиків, а це виключно геополітичний інструмент Росії, який дозволяє спробувати суттєво розширити домінантний вплив цієї держави у Європі. "Північний потік – 2" значно збільшує всі наявні ризики в нашому регіоні.

Не може бути сумнівів у тому, що Україна за своїм ціннісним фундаментом є невід'ємною частиною Європи. Зараз, у новій ситуації у Європі, потрібен саме логістичний план вступу України до Альянсу у близькому майбутньому. НАТО для нашої держави – це спосіб максимального захисту, — відзначили на переговорах.

Президент України також наголосив, що час заяв та декларацій про наміри має залишитись у минулому.

Рух України до НАТО – це також можливість досягти передумов для встановлення на Донбасі стабільного та тривалого миру, - вважає Зеленський.

Єрмак (досьє Андрія Єрмака) розповів також, що ситуація на Донбасі обговорювалась дуже детально. Зеленський назвав причини періодичної ескалації цього протистояння російською стороною. Він повідомив про кількість та характер обстрілів, які здійснюються з непідконтрольної території, а також детально поінформував про реальну кількість російських військ, сконцентрованих біля наших кордонів, і тих, що були передислоковані в місця їхнього постійного розташування.


Контекст. 7 червня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом напередодні його європейського турне.

Позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також запланованих заходів найвищого рівня. Зеленський наголосив на важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі.

Читайте також