Зеленський назвав місто, де міг би зустрітися із Путіним

Президент вірить, що зустріч з російським лідером обов’язково відбудеться
Головне
Зеленський назвав місто, де міг би зустрітися із Путіним
Володимир Зеленський Фото: Офіс президента
28 Квітня 2021, 11:36
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що його зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним обов'язково відбудеться.

Про це він сказав в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica, передає Офіс президента.

Зустріч обов’язково відбудеться. Вона потрібна для того, щоб припинити війну на Донбасі та пройти увесь шлях до чесного й тривалого миру, - сказав Зеленський.

Він нагадав, що вже дав доручення керівникові Офісу Андрію Єрмаку (досьє на Андрія Єрмака) підготувати зустріч і почати консультації з адміністрацією президента РФ.

Читайте також

Зрозуміло, що справжнього прямого спілкування між Україною та Росією давно не було. Це, безумовно, не сприяє конструктивним перемовинам. Тож мені здається, що зустріч, для початку, має відбутися на території, яка уособлює мир та діалог, - сказав президента.

На його думку, "правильно підібране місце для проведення надзвичайно складного діалогу про мир посприяє розв'язанню питання".

Оптимальним місцем для зустрічі із Путіним Зеленський вважає Ватикан.

Ватикан – справді ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол – це ж глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту... Це й авторитет, і щире бажання допомогти, і гарантії відповідальності. Папа Римський за своїм покликанням є пророком миру... Посередник з таким авторитетом може надати тієї впевненості, якої не вистачає нашим спробам домовитись, - сказав Зеленський.

Президент зауважив, що місце зустрічі має викликати довіру обох сторін: "Тоді це буде ефективно, і ми дійсно зможемо говорити по суті".


Контекст. У квітні в Офісі президента України повідомили, що Зеленський досі не зміг поговорити зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, щоб обговорити ескалацію конфлікту на сході України, попри подання відповідного запиту.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що не бачив такого прохання про переговори "останніми днями" і не знає про те, що він нещодавно був надісланий.

Вночі 20 квітня президент України Володимир Зеленський звернувся до українців щодо ескалації військового конфлікту з Росією і запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися на Донбасі, де йде війна.

У Кремлі відповіли на пропозицію Зеленського зустрітися з Путіним на Донбасі. Спікер Кремля Дмитро Пєсков сказав, що президент РФ знає про цю пропозицію і що для зустрічі Путіна і Зеленського потрібні передумови, яких президент РФ поки що не бачить.

22 квітня Путін заявив, що готовий прийняти Зеленського в Москві в будь-який зручний час, якщо він хоче обговорити двосторонні відносини.

23 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху висловив бажання допомогти президентам України та Росії провести зустріч.

Читайте також наш матеріал"Стадіон так стадіон-2", або "битва запрошень" Зеленського та Путіна