Зеленський назвав стратегічний пріоритет зовнішньої політики України

Членство в НАТО і ЄС є гарантією добробуту та безпеки
Важливо
Зеленський назвав стратегічний пріоритет зовнішньої політики України
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
5 Липня 2021, 15:13
читать на русском

Президент Володимир Зеленський вважає, що основоположним стратегічним пріоритетом України є набуття повноправного членства в ЄС і НАТО.

Про це Зеленський сказав під час виступу на форумі "Україна 30. Міжнародна політика" у Києві 5 липня.

За його словами, однозначні сильні сигнали були включені до заяв саміту "Групи семи" і США – ЄС.

Варто відзначити й рішення нещодавнього саміту НАТО-2021, який підтвердив, що Україна буде членом Альянсу. Я завжди кажу, що проєкти ЄС і НАТО не будуть завершеними без України. Набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО є основоположним стратегічним пріоритетом зовнішньої політики України, - сказав Зеленський.

Президент зазначив, що, згідно з останніми дослідженнями, понад 60% громадян підтримують вступ України до ЄС і переконлива більшість – до НАТО. Це є гарантією добробуту та безпеки, а безпека - пріоритет.

Наша держава й український народ, я вважаю, вже зробили достатньо для того, щоб отримати від партнерів чіткі підтвердження того, коли, як Україна буде членом ЄС та членом Альянсу, - наголосив він.

На думку глави держави, необхідно також використовувати всі наявні механізми міжнародних організацій – ООН, Ради Європи, ОБСЄ тощо – для консолідації міжнародної підтримки України. Тут має бути й важливий для нас порядок денний, і широка підтримка наших ініціатив, і кадрова присутність українців у організаціях.

Нагадаємо, що за підсумками саміту НАТО, який відбувся 14 червня у Брюсселі, лідери країн-членів НАТО схвалили комюніке. Україна позитивно сприйняла рішення саміту НАТО про те, що наша держава стане членом Альянсу, а План дій щодо членства (ПДЧ) є неодмінною частиною цього процесу.

Читайте також

1