Зеленський обговорив з генсеком ООН ситуацію на Донбасі та пандемію COVID-19

ООН підтримує суверенітет та територіальну цілісність України
Важливо
Зеленський обговорив з генсеком ООН ситуацію на Донбасі та пандемію COVID-19
Зеленський з телефоном Фото: zelenskiy_official
21 Квітня 2021, 19:45
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Вони обговорили безпекову ситуацію на сході України та пандемію COVID-19.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Сторони обмінялися думками щодо ініціативи Антоніу Гутерріша з розробки під егідою Групи двадцяти глобального плану вакцинації.

Всеохопна вакцинація – єдиний вихід. На жаль, доступ до безпечних і ефективних вакцин досі нерівний. Однак хочу відзначити й подякувати за ваше лідерство у подоланні викликів та в координації глобальних дій під час пандемії коронавірусу, - сказав президент.

Президент (досьє Володимира Зеленського) та генсек ООН також обговорили безпекову ситуацію на сході України з огляду на збільшення військової присутності РФ уздовж українського кордону та на тимчасово окупованих територіях. Зеленський подякував Гутеррішу за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та її мирних зусиль.

Читайте також

Зеленський наголосив, що Україна однією з перших підтримала заклик про припинення вогню на період пандемії та робила все можливе для його втілення, починаючи з липня 2020 року.

Також президент розповів про створення в Україні Центру протидії дезінформації, ініціативу Кримської платформи та важливу роль Моніторингової місії ООН з прав людини.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією

Читайте також

1