Зеленський підписав закон про лічильники газу для споживачів: що це означає

Споживачам, які встановили лічильники власним коштом, мають виплатити компенсації
Важливо
Зеленський підписав закон про лічильники газу для споживачів: що це означає
Лічильник газу (фото: УНІАН)
25 Березня 2021, 15:57
читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо продовження термінів встановлення лічильників газу споживачам, які використовують його для приготування їжі.

Про це повідомила пресслужба президента.

Зеленський підписав Закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу" № 1338-IX, який парламент ухвалив 5 березня 2021 року.

Завдяки цьому документу має поліпшитись робота із запровадження 100% комерційного обліку природного газу для населення, яке проживає у квартирах та приватних будинках, а природний газ використовується, зокрема, для приготування їжі.

Закон передбачає продовження до 1 січня 2023 року встановлення компаніями, що здійснюють розподіл газу на відповідній території, лічильників у помешканнях споживачів, де газ використовується лише для приготування їжі. Також відтерміновується обов’язок газорозподільних компаній припиняти розподіл палива споживачам у разі їхньої відмови від встановлення лічильників газу.

Читайте також

Газорозподільні компанії будуть зобов’язані щокварталу подавати до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), звіт про встановлення лічильників газу або припинення розподілу газу споживачам, які відмовилися від їх встановлення.

НКРЕКП повинна буде щокварталу оприлюднювати на своєму вебсайті відомості про виконання газорозподільними компаніями вказаних обов’язків, - йдеться у повідомленні.

Своєю чергою Кабінет міністрів повинен у тримісячний строк розробити та затвердити порядок компенсації витрат побутовим споживачам, які забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу власним коштом, у розмірі середньозваженої вартості встановлення лічильників.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.

Нагадаємо, що газопостачальна компанія "Нафтогаз України" встановила ціну на квітень 2021 року для своїх побутових клієнтів. Тариф залишиться на рівні 6,86 грн за кубометр.

1