Зеленський розповів про підсумки візиту до Польщі

Під час візиту йшлося про проблеми вакцинації та війну на Донбасі
Головне
Зеленський розповів про підсумки візиту до Польщі
Зеленський на зустрічі президентів 5 країн (Фото: Володимир Зеленський Фейсбук)
4 Травня 2021, 12:24
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський розповів про свій візит до Польщі та перемовини  з президентами Естонії, Латвії, Литви та Польщі.

Про це сам Зеленський написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Зокрема президент зауважив, що попри всю допомогу, яку надавала Україна у боротьбі з пандемією коронавірусу в Європі, наша держава отримала несправедливо мало вакцин від covid-19.

Євросоюз – це про рівність. Не декларативну, а справжню. А для рівноправності щирість обов’язкова.

Коли весь світ без малого – захопила пандемія COVID-19, Україна була серед тих, хто не просив, а, навпаки, подавав руку допомоги. Наші медики їздили в різні країни Євросоюзу, щоб разом з місцевими виснаженими лікарями рятувати хворих. Україна давала літаки, щоб привозити засоби захисту і собі, й іншим. Тоді ми були рівними.

Такими маємо бути й тепер, коли майбутнє світу залежить від крихітного, але життєво важливого щеплення. Розподіл вакцин у світі несправедливий. Це факт. І світ не повинен забувати про рівність, коли допомога необхідна всім. Україна отримала надто мало з обіцяних вакцин, і я нагадав усім, що рівність – це про конкретну підтримку тоді, коли це найбільше потрібно, - написав Зеленський (досьє Володимира Зеленського).

Крім того, Зеленський розмовляв з європейськими лідерами про вступ України до ЄС та НАТО і важливість цього кроку для стримування російської агресії.

Наші партнери розуміють виклики й те, що вступ України до ЄС і НАТО сприятиме завершенню війни на Донбасі, - підкреслив президент.

Читайте також

Крім того, Зеленський розповів про підписану у Польщі декларацію 5 країн – України, Естонії, Латвії, Литви та Польщі.

Україна поставила підпис під спільною декларацією п’яти країн, де чітко вказано, що Європа – наш спільний дім і має будуватися на принципах свободи, суверенітету, територіальної цілісності, демократії, верховенства права, рівності та солідарності. І головне: Європа, що об’єднується, повинна бути відкритою для всіх країн і народів, які поділяють такі цінності, - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, що 3 травня президент України Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до Польщі для зустрічі з очільником країни Анджеєм Дудою.

1