Зеленський затвердив стратегію деокупації та реінтеграції окупованого Криму

Документ має на меті захистити права та свободи людей на півострові
Важливо
Зеленський затвердив стратегію деокупації та реінтеграції окупованого Криму
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
24 Березня 2021, 16:41
читать на русском

Президент Володимир Зеленський затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зеленський (досьє Володимира Зеленського) видав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".

Документ визначає комплекс заходів дипломатичного, військового, економічного, інформаційного, гуманітарного та іншого характеру, спрямованих на відновлення територіальної цілісності, державного суверенітету України у міжнародно визнаних кордонах шляхом деокупації та реінтеграції Криму.

Стратегія визначає пріоритети для держави щодо захисту прав і свобод людини, порушених внаслідок тимчасової окупації Криму, а також головні напрямки відповідної економічної, соціальної, гуманітарної, екологічної, інформаційної, оборонної та безпекової політики, - йдеться у повідомленні.

Також Стратегія дає чіткий сигнал міжнародній спільноті, що Україна послідовна у своїх діях щодо відновлення територіальної цілісності. Документ закликає до об'єднання міжнародних зусиль у захисті норм міжнародного права та розбудові миру й безпеки у Європі.

Читайте також

Україна ініціює міжнародний переговорний процес щодо звільнення тимчасово окупованої території та відновлення на цій території конституційного ладу України - Кримську платформу.

Кабінет міністрів України повинен розробити план реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму, на основі якого відповідні державні органи підготують і реалізовуватимуть заходи щодо забезпечення деокупації та реінтеграції півострова.


Контекст. Президент Володимир Зеленський вважає, що для деокупації Криму потрібні більш дієві міжнародні кроки: санкції за порушення прав людини.

Представник президента в Криму Антон Кориневич заявив, Україна має нову стратегію щодо повернення окупованого Криму. Йдеться про ухвалення конкретних нормативно-правових актів щодо деокупації та реінтеграції півострова.