Знайшли хакера, який збирав персональні дані співробітників СБУ

Чоловік працював на замовлення спецслужб РФ
Знайшли хакера, який збирав персональні дані співробітників СБУ
Працівник СБУ Фото: сайт Служби безпеки
23 Квітня 2021, 16:33
читать на русском

Оперативники Головного управління внутрішньої безпеки та кіберфахівці СБУ викрили хакера, який через шкідливе програмне забезпечення хотів викрасти персональні дані співробітників Служби.

Як повідомляє СБУ, чоловік діяв на замовлення спецслужб РФ та фінансувався російськими кураторами через заборонену платіжну систему "Яндекс Деньги".

Затриманим виявився мешканець Львівщини. Днями він здійснив розсилку спам-повідомлень у месенджері WhatsАpp на особисті номери співробітників СБ України. Вони містили посилання на сайт, що хоститься з території РФ. Після переходу на сайт відбувалося автоматичне завантаження "папки з архівом". У ній відкривався нібито список співробітників СБУ, за вбивство яких бойовики терористичних організацій "Л/ДНР" пропонують грошову винагороду, - йдеться у повідомленні.

Насправді, за висновками експертів, архівний документ містить вірус. Він надає доступ до інформації на уражених пристроях, зокрема до log-файлів з ключами доступу до банківської системи, поштових сервісів та облікових записів соцмереж.

Заходи з викриття зловмисника проводились оперативниками УСБУ у Львівській області, Головним управлінням внутрішньої безпеки СБ України спільно зі слідчими районного управління Національної поліції у Львівській області під процесуальним керівництвом Галицької окружної прокуратури Львівщини.

Читайте також

1