Покровська батьківська субота 30 вересня: коли та як вшановуємо пам'ять померлих

Цього дня віряни згадують про померлих батьків, родичів та друзів
Ексклюзив
Покровська батьківська субота 30 вересня: коли та як вшановуємо пам'ять померлих
Покровська субота (Фото: ПЦУ)
29 Вересня 2023, 23:51
читать на русском

Напередодні Покрови Пресвятої Богородиці відзначається Покровська батьківська субота – остання субота перед Покровою, поминальний день, коли віряни вшановують пам'ять померлих батьків, родичів і близьких. Загалом у році сім таких дат. Покрова відзначається 1 жовтня і в нинішньому році припадає на неділю, а найближча субота буде 30 вересня. Вшанувати цього дня померлих може будь-який християнин. Як це правильно зробити, пише Парламент.ua.

Як поминають близьких

У Покровську батьківську суботу у православних храмах відбувається поминання померлих християн, правиться панахида, заупокійна Божественна літургія, моляться про упокоєння душ покійних. Такі дні ще називають "задушними", бо віряни моляться за душі померлих.

Підготуватися до поминальної суботи треба ще напередодні, коли віряни готують поминальні записки та відносять їх до храму. До такої записки вносять у першу чергу померлих батьків та інших старших родичів, загиблих воїнів. Віряни приносять також і викладають на спеціальні столи у храмі їжу (обов’язково калачі) та вино. Ці продукти частково використовуються під час служби, а решту спрямовують на допомогу нужденним.

Покровська субота (Фото: ПЦУ)

Хоча найкращий спосіб вшанувати покійних – саме відвідати цього дня церковну службу і помолитися за упокій душі покійних.як пом Під час служби вголос перелічують усіх занесених до поминальних записок. Однак за певних обставин у батьківську суботу можна помолитися і вдома, біля ікони.

Ще одне поминальне дійство відбувається  Покровської суботи, коли українці, за давньою традицією, після служби в церкві йдуть на цвинтар – провідати могили родичів. Могили прибирають, наводять навкруги лад, забирають сміття, фарбують огорожі, приносять свіжі квіти. До речі, церква не вітає принесення на кладовище штучних квітів.

Батьківську суботу потрібно проводити в спокої, молитві і роздумах про майбутнє життя, подавати жебракам і нужденним. Цього дня вірянам рекомендується утриматися й від занять мирськими справами.

Чого не можна робити в Покровську суботу

Цього дня утримуйтеся від з’ясування будь-яких стосунків, тим паче від конфліктів. Не можна лаятися, лихословити і бажати іншим зла. Спрямуйте свої думки до Бога, відкинувши життєву суєту.

Не варто проводити на цвинтарі поминальну трапезу, тим паче розпивати алкогольні напої на кладовищі в жодному разі не можна: церква вважає це гріхом.

Не можна плакати за померлими. Не можна й згадувати про покійних погано. Краще згадати про те, яким був їхній життєвий шлях, про радісні моменти їхнього життя та їхні досягнення.

Покровська субота дає усім православним змогу згадати про Життя вічне, просити у Бога сил і терпіння для себе.

Покровська субота (Фото: ПЦУ)

Молитва в Покровську батьківську суботу за померлих

Упокой, Господи, душі спочилих рабів твоїх: батьків моїх (назвати імена), родичів, благодійників моїх, і всіх тих, що поклали життя своє за волю України і за Святу Українську Апостольську Православну Церкву, і всіх православних християн, і кожну душу, що спочила, і Твоєї милості потребує, і прости всі гріхи їх, вільні та невільні, і даруй їм Царство Небесне, і сотвори їм вічну Пам'ять. Амінь.

1