Вербна неділя-2023: за тиждень Великдень

Як українці відзначають Вербну неділю
Ексклюзив
Вербна неділя-2023: за тиждень Великдень
Вербна неділя (Фото: Кременчуцька газета)
8 Квітня 2023, 12:32
читать на русском

Вербна неділя - двунадесяте свято, присвячене входу Ісуса Христа в Єрусалим напередодні його страждань і смерті. У цей день православні віряни ходять до церкви, освячують вербу і проводять різні ритуали, щоб зміцнити здоров'я. Цього року Вербна неділя випадає на 17 квітня - за тиждень до Великодня.

Історія свята

Вербу невипадково обрали символом свята - гілочки символізують пальмові, якими юдеї вітали Ісуса, коли він входив до Єрусалиму. Враховуючи те, що на території України пальми не ростуть, їх замінили на вербу, як символ нового життя і пробудження після довгого сну.

Віряни в цей день ходять на службу в храм, де освячують гілки верби. Можна також поставити свічку за здоров'я і помолитися святим про щастя у своїй родині. Після цього потрібно прийти додому, легенько побити гілочками членів родини, а також домашніх тварин і сказати:

Не я б`ю, верба б`є – за тиждень Великдень!

Такий ритуал принесе усім щастя і здоров'я. Самі гілочки залишають до наступного року - їх присутність в будинку відганяє злих духів.

У Вербну неділю жінки пекли печиво з додаванням вербових бруньок - вірили, що той, хто з'їсть частування, буде здоровим. Згодовували випічку і худобі, щоб захистити поголів'я від хвороб. Також було заведено робити відвар з бруньок верби і купати в ньому маленьких дітей, даруючи сили юному організму.

Що не можна робити у Вербну неділю

Вважається, що у Вербну неділю не можна:

  • прати, прибирати, прасувати, робити ремонт;
  • шити, вишивати і в'язати;
  • готувати гарячі страви;
  • сваритися, ображатися, пліткувати;
  • влаштовувати застілля, вінчатися, одружуватися, хрестити дітей.

Вербна неділя припадає на період посту, тому в цей день заборонено вживати їжу тваринного походження. Але церква дає послаблення і дозволяє з'їсти трохи риби і випити вина. В цілому, на святковому столі повинні бути присутніми страви тільки з рослинних компонентів.

Прикмети на Вербну неділю

За старих часів вважалося, що якщо у Вербну неділю тепла і ясна погода, то влітку буде багатий урожай фруктів. Якщо ви хочете, щоб в будинку панував достаток і добробут - посадіть або пересадіть будь-яку кімнатну рослину.

Дівчина, яка хоче швидко вийти заміж, повинна освятити гілочки верби, поставити їх біля ліжка і весь день думати про кохану людину. Також існує повір'я, що для залучення удачі потрібно з'їсти три вербових бруньки перед важливою подією.

1