6 грудня – День Святого Миколая: день, який чекають діти і дорослі

Історія свята, традиції та прикмети
6 грудня – День Святого Миколая: день, який чекають діти і дорослі
День святого Миколая (Фото: УНІАН)
5 Грудня 2023, 06:35
читать на русском

6 грудня вшановується пам'ять християнського Святого Миколая Мирлікійського. У багатьох народів цього дня з нетерпінням чекають діти. Святковий настрій та передчуття чогось неймовірного витають у повітрі. Мерехтять вогники і блискітки у вітринах, повітря пахне морозцем, ялинкою та мандаринами!

Інші назви свята: Миколая, День МиколиЗимовий Миколай.

Святий Миколай: як реальна історична особа стає красивою легендою

Святий Миколай існував насправді й народився 280 року у м. Патар (нині Туреччина) в заможній родині греків-християн. Дуже рано він збагнув навколишню бідність і надзвичайно засмутився цим – вже з дитинства протягом цілого життя потайки допомагав бідним родинам і дітям-сиротам.

Після смерті батьків Миколай отримав величезний спадок, але розпродав усі статки та роздав гроші бідним. Покинувши світське життя, Миколай вирушив на прощу до Палестини, а коли повернувся, став священником, згодом єпископом у місті Міри Лікійські. Під час переслідувань християн його кинули до в’язниці, потім звільнили. А на схилі років отець Миколай став ченцем. Ще за життя люди вважали отця Миколая святим. Адже він не раз за допомоги молитви творив справжні дива: вгамував бурю на морі, зцілював калік і недужих, рятував приречених до страти. Та найвища його чеснота була в тому, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного.

Помер Миколай 19 грудня 345 року (за юліанським календарем). За доброчинність, вірність та щирість у служінні Богу отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав людям, збереглася традиція робити в день його пам’яті подарунки. В західній традиції його образ трансформувалося на Санта-Клауса.

 Українські легенди про Святого Миколая

Українці з давніх-давен шанували Святого Миколая серед найвищих святих. Ікона  з ним в кожній хаті стояла поруч з ликами Ісуса Христа та Пресвятої Божої Матері.

В українців існує величезна кількість народних переказів про Святого Миколая, які допоможуть зрозуміло розповісти про Святого Миколая, як він допомагає маленьким та сумним – але щирим, добрим та слухняним.

То було дуже-дуже давно. Служив в однім краю Господу Богу й людям єпископ Миколай. Усі знали, який він добрий та щедрий. Ще змалечку він ніколи не проходив повз людське горе. Був дуже тихим і незлостивим, шанував своїх батьків. Молився, щоб у світі було більше справедливості, миру, добра й милосердя.

Коли не стало батьків, Миколай роздав своє майно людям, а сам став священником. Він зробив багато добра за своє життя. Він не хотів наживати слави на чужому горі й робив усе таємно.

* * *

Жила бідна вдова з малими дітьми. Скрутно жили, голодно і холодно. Щовечора плакала жінка, не знаючи, чим порятуватися. А одного ранку застилала ліжко, аж дивиться: під подушкою лежить вузлик, набитий грішми. Як вона здивувалася! А як зраділи діти! Адже тепер мама не плакатиме, а на свята й вони отримають подарунки й солодощі.

Помолилася жінка Богу, подякувала щиро за добро. Тільки пізніше здогадалася, що то все турбота Святого Миколая.

День святого Миколая – поширене свято в різних народів

Вважається, що завдяки германцям свято на честь святого Миколая розповсюдилося в  Європі вже наприкінці X століття, коли дружиною майбутнього германського імператора Оттона ІІ стала візантійська принцеса Феофано.

Існує версія, що давні українці почали відзначати День святого Миколая у 1088–1089 роках завдяки київському князю Всеволоду Ярославовичу після встановлення політичних зв’язків із Римом.

У східних слов’ян виникла традиція святкування Дня святого Миколая двічі на рік: окрім 19 грудня – Миколи зимнього святкується також  Микола літній – 22 травня. Саме 22 травня  мощі Святого перенесені з Мір до італійського міста Барна. Ця дата посідає важливе місце в сільськогосподарському календарі, відтак святий шанується не тільки християнами, але й слов’янами-язичниками.

День святого Миколая (Фото: pexels)

Попереду стільки всього неймовірного!

Зимові свята – найулюбленіший час більшості дітей, бо саме взимку – найбільше свят і омріяних подарунків, іграшок та солодощів!

В Україні день Миколая став виключно дитячим святом у XIX столітті, коли в Галичині почало розвиватися шкільництво. Свято не обмежувалося подарунками: діти старанно готувалися до нього, вчили пісеньки та віршики, проводили конкурси та змагання. Після тривалої перерви (понад 70 років) традиція святкування Дня святого Миколая була відроджена у 1990 році. Відтоді свято набуває поширення в Україні та є не менш очікуваним для дітей, ніж Новий рік.

Зимові свята починаються від Дня Святого Миколая, який, згідно з повір’ям, у ніч на 6 грудня кладе під подушку солодощі та подарунки слухняним дітям. Від католиків прийшла традиція залишати подарунки у святкових великих шкарпетках, мовляв, Святий Миколай закидає подарунки через димарі просто в шкарпетки.

Традиції святкування Дня святого Миколая

Саме від 6 грудня розпочиналися передноворічні ярмарки. Дівчата та хлопці купували все потрібне для костюмів (переберії) до Нового Року.

У країнах Європи, де сповідують католицтво, День святого Миколая теж відзначають 6 грудня. Вважається, що Миколай (Санта-Клаус) прибуває на летючих оленях і залишає подарунки. Щоби "нагодувати" оленів Миколая, діти залишають у панчохах чи черевичках сіно і морквинку, а на ранок знаходять у них подарунки.

За українським звичаєм Миколай приходить до дітей з подарунками та солодощами вночі з 5 на 6 грудня. До речі, на Західній Україні для подарунків від Миколая ставлять на підвіконня черевички. А ось на Східній Україні малюки звикли шукати подарунки під подушками. Подарунки і солодощі в цей день мають отримати тільки слухняні діти, а неслухняні – різочки чи шматочок вугілля, як символ покарання.

Цього дня готують спеціальні хлібці-миколайчики, якими обдаровують дорослих і дітей. Тістечка мають форму сніжинок, бо вважається, що після Дня святого Миколая настає справжня сніжна зима.

Щоб отримати бажаний подарунок діти різних країн напередодні Дня святого Миколая пишуть листівку, яку залишають на підвіконні.

А ще існувала традиція збиратися цього дня родині разом, ставити у церкві свічку, правити молебень і просити, щоб наступного року був щедрий урожай.

Прикмети, пов’язані з Днем святого Миколая

  • Святого Миколая називають також Чудотворцем, бо загадане цього дня будь-яке заповітне, але доброзичливе  бажання обов’язково здійсниться!
  • Багато хто вірить, що День святого Миколая – останній день року, коли неодмінно слід роздати всі свої борги.
  • Якщо в День святого Миколая міцні морози – зима буде холодною, якщо відлига і тепло – теплою.
  • Якщо помиритися цього дня, навіть вороги стануть добрими друзями.
1