Колишній голова харківського заводу "ФЕД" Олександр Пащенко торгує товарами військового призначення в Європі - ЗМІ

Журналісти знайшли у Пащенка величезні статки - 7 рахунків у банку, 4 квартири, землю та яхту
7 Березня, 16:46 316

Олександр Пащенко, колишній голова харківського заводу "ФЕД" (входить до концерну "Укроборонпром"), постійно перетинає кордон на невідомих підставах і міг організувати в Європі посередницький бізнес, пов’язаний із товарами військового призначення.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні, опублікованому у "Телеграфі".

У розслідуванні наголошується, що за роки на державних посадах в оборонній промисловості Олександр Пащенко набув значних статків. Тільки задекларована вартість майна у його декларації перевищує 8,5 млн. гривень.

Автопарк Пащенко нараховує Maserati Qutroporte, Audi A3 e-tron, LEXUS ES 250, MERCEDES-BENZ GLE 400. З об’єктів нерухомості — чотири квартири у Києві та земельна ділянка в області загальною вартістю майже 4,5 млн. грн.

Також Олександр Пащенко, ймовірно, має незадекларований круїзний катер американської верфі Rinker, модель 280. Вартість такої яхти становить 3-3,5 млн грн.

Як зазначається, у фігуранта журналістського розслідування у різних банках відкрито 7 рахунків, на яких зберігаються кошти. Готівкою в останній декларації зазначено 72 тис. доларів США.

У декларації НАЗК Пащенко та члени його сім’ї відобразили отримані подарунки у грошовій формі — лише близько 4,8 млн грн.

Як йдеться у розслідуванні, із повномасштабним вторгненням Олександр Пащенко змінив рід діяльності. Користуючись зв’язками в оборонній галузі та можливим покровительством батька, який обіймає одну з ключових посад в "Укроборонпромі", він залишив наступником на своїй державній посаді власного кума. Сам на незрозумілих підставах постійно виїжджає до країн ЄС, де міг організувати посередницький бізнес, пов’язаний із товарами військового призначення.

Автори розслідування у матеріалі звертаються до чинного голови "Укроборонпром" Германа Сметаніна та міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна з метою привернути їхню увагу до такої діяльності.