Майже 300 українців перебувають у полоні окупантів на Донбасі - Арестович

Точне число утримуваних осіб українська влада не знає
Майже 300 українців перебувають у полоні окупантів на Донбасі - Арестович
полон, в’язниця Фото: Donald Tong з Pexels
11 Квітня 2021, 13:04
читать на русском

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей у заручниках у терористів перебувають майже 300 українських громадян.

Про це повідомив радник української делегації у Тристоронній контактній групі та радник голови Офісу президента Олексій Арестович в інтерв’ю "Радіо Свобода".

До 300. Плюс, мінус... Це багато людей різних в різних місцях. Є частина людей, які утримуються в їхній там "пенітенціарній системі", є такі, які утримуються в таких тюрмах, як "Ізоляція". Тобто фактично в нелегальній тюрмі. Ті хоч якусь подобу мають. Вони також нелегітимні, нелегальні, але мають подобу сталого виправного закладу. А це ж просто катівня – "Ізоляція", - сказав Арестович.

Він нагадав, що ще є українці, які перебувають в окупованому Криму.

Читайте також

Кримські татари насамперед. І є українці, які заарештовані та перебувають на території Росії... Є частина осіб і дуже велика, яка була захоплена на Донбасі, а зараз ми підозрюємо, що вони перебувають у Російській Федерації. Тобто це складна ситуація, - сказав він.

Що стосується обміну полонених, то за словами речника ТКГ, "поки перспективи марні".

Гуманітарна група постійно розмовляє на цю тему. Поки перспективи марні. Тому що також прив’язується до політичних питань. Поки нікого не можемо... Ми постійно пропонуємо, надаємо щомісяця наші списки, - розповів Арестович.


Як відомо, секретна в’язниця "ДНР" з’явилася влітку 2014 року. У неї потрапляли бранці, з яких бойовикам потрібно було вибити потрібні зізнання. Найчастіше тортурами людей просто змушували свідчити проти себе. В "Ізоляції" утримували незаконно ув’язнених громадян, яких катували електричним струмом, били, тримали в нелюдських умовах без їжі та води та примушували до тяжкої праці.

Минулого року керівнику так званої підпільної в’язниці "Ізоляція" у Донецькій області було повідомлено про підозру.

1