Не їсти 12 років: скільки часу треба працювати, аби купити квартиру в Києві

У Львові період купівлі однокімнатного житла, орієнтуючись на середню заробітну плату, складає 11 років, а у Дніпрі – 10 років.
21 Лютого, 19:20

Маркетплейс нерухомості та платформа для пошуку роботи проаналізували в аналітичному дослідженні, скільки часу та у яких сферах потрібно працювати, аби купити квартиру в новобудові Україні, передає sud.ua.

Застосовували вартість нерухомості та середню заробітну плату.

Згідно з дослідженням станом на січень 2024 року найбільша середня заробітна плата фіксується у Києві – 23 600 грн. Відповідно, середня вартість однокімнатної квартири – 3 299 336 грн. Згідно з вказаними даними, вартість житла складає 140 повних заробітних плат фахівця, які конвертуються у 12 років. У Львові період купівлі однокімнатного житла, орієнтуючись на середню заробітну плату, складає 11 років, а у Дніпрі – 10 років.

Дослідження співвідношення середніх доходів та вартості житла в областях без врахування обласних центрів показує, що у лідерах серед цін на нерухомість Івано-Франківська, Закарпатська та Черкаська області. Середня ціна однокімнатної квартири в Івано-Франківській області складає 1 839 190 грн, а заробітна плата – 17 848 грн. Відповідно для купівлі квартири потрібно 103 повних заробітні плати, що складає 9 років. У Закарпатській та Черкаській областях потрібно 8 років для купівлі житла у новобудові. Найкоротший період для купівлі зафіксовано у Чернігівській області – 5 років.

Також аналітики сформували список професій із найбільшою кількістю вакансій у Києві, Львові та Дніпрі. Продавець-консультант у столиці накопичить на квартиру на первинному ринку за 18 років. У Львові такому фахівцю необхідно 15 років для купівлі житла. Водію у Львові із середньою заробітною платою 26 500 грн потрібно 8 років. А такому ж спеціалісту у Дніпрі необхідно 7 років, щоб придбати житло на первинному ринку.

Нагадаємо, середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири у січні 2024 року становила 6 818 гривень. За місяць вартість зросла на 3,2%.

Читайте також