Перевірка меню у дитсадку чи школі: поради МОЗ

Норми харчування в закладах освіти зазнали змін
Перевірка меню у дитсадку чи школі: поради МОЗ
Їжа, харчування Фото: Pexels
16 Січня 2022, 00:02
читать на русском

У Міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що вже в усіх школах і садочках почали готувати їжу для дітей за новими рецептами та правилами.

Як відомо, технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.

Що змінилося у приготуванні страв для дітей у закладах освіти:

  • У стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження.
  • Зменшена кількість соків.
  • Знижені норми споживання хліба та картоплі.
  • Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

У столових дитсадків та шкіл тепер немає місця ковбасним виробам, сосискам, рибним, м’ясним та плодоовочевим консервам, кондитерським виробам.

Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування, - додали у МОЗ.

Для того, аби перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна зайти на сайт МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти на страви.

У відомстві зазначають, якщо ви виявите порушення, то модна звернутися до адміністрації закладу, а в разі потреби – залишити скаргу через чат-бот у Telegram Держпродспоживслужби.

Представниця Держпродспоживслужби Галина Провізіон у коментарі "Українському радіо" сказала, як батькам перевірити меню у школі та чи відповідають йому приготовані страви.

За її словами, попри те, що згідно з карантинними вимогами, батьків до школи, а тим паче у їдальню не пускають, вони є членами батьківського комітету, і можуть входити до складу бракеражної комісії (орган внутрішнього контролю за якістю продуктів та страв, готових до видачі і споживання), яка може контролювати питання дотримання нових харчових норм у закладах освіти.

Якщо до складу певних страв і меню входять алергени, їхній перелік має бути наданий у вільному доступі батькам та дітям. Хтось із батьківського комітету може контролювати організацію питного режиму, та стан приготування страв, і розповідати про результати контролю іншим батькам на зборах. Батьки повинні мати доступ до інформації, - зазначила вона.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року у всіх школах України з'явилось оновлене меню зі 160 страв, з меншою кількістю солі, цукру та жирів. При цьому збільшено кількість споживання м'яса, риби, молока, свіжих продуктів та фруктів.

Читайте також наш матеріал: Проблеми не лише з розмірами: у мережі порівнюють страви з оновленого меню Клопотенка

Читайте також

1