Різдво Пресвятої Богородиці святкуватимуть віряни за новим календарем 8 вересня: традиції свята

Це одне з найважливіших дванадцяти церковних свят
Різдво Пресвятої Богородиці святкуватимуть віряни за новим календарем 8 вересня: традиції свята
Церква, свято, ікона Фото: pomisna.info
7 Вересня 2023, 21:21
читать на русском

Одне з найважливіших дванадцяти церковних свят відзначається за новим календарем 8 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці (або Друга Пречиста).  У цей день віряни ходять до церкви та вклоняються до ікон із ликом Діви Марії - матері Ісуса Христа.

Історія свята:

Про народження матері Ісуса Христа мовить "Протоєвангеліє Якова" від II століття.

Батьки Пресвятої Богородиці жили в гірській місцевості неподалік Єрусалима, в невеликому містечку Назарет. Іоаким і Анна були благочестивими людьми. Іоаким мав багато худоби, був заможним. Але попри достаток, сім'я була милосердна до оточуючих, вони служили Богу і молилися йому. Навколишні також ставилися до них з любов'ю.

Зображення Іоакима та Анни Фото: pomisna.info

Подружжя прожило разом 50 років, але так і не мало дітей. А тодішня церква сприймала це, як гріховний шлюб.

Якось Іоаким прийшов до церкви з дарами, однак первосвященник відмовив йому і не прийняв приношення та відмовив у благословенні. Після цього випадку Іоаким пішов в пустелю та довго молився. Його дружина Анна дізналася про це і теж стала молитися Богу і просити допомогти їм стати батьками. І при цьому дали обітницю — коли в них народиться дитя, то вони його посвятять на служіння Богові.

Біблія пише, що через деякий час Анні з'явився ангел і сказав: "Твоя молитва почута Богом, і ти зачнеш і народиш дочку благословенну, вищу за всіх земних дочок. Заради неї благословляться всі роди земні. Назви її Марією". Пізніше й Іоаким отримав благу звістку. І вже через 9 місяців у них народилася дочка Марія - воно означає "бажана", "улюблена".

Церква, свято, ікона Фото: pomisna.info

Коли їй виповнилося три роки, батьки відвели її до церкви. Там дівчинка виховувалася до повноліття.

На спомин Різдва Пресвятої Богородиці з давніх-давен встановлено церквою свято. Святкуючи Різдво Пресвятої Богородиці, Церква і священники прославляють найвищий ступінь наближення божества до людей, його благодатне єднання з ними в образі Діви, народженої з благословення Божого.

Традиції свята:

У цей день віряни ходять до церкви та величають Діву Марію словами: "Величаємо Тебе, Пресвятая Діво, і шануємо святих Твоїх родителів, і всеславне славимо Різдво Твоє".

Церква, свято, ікона Фото: pomisna.info

Також у цей день в церквах накривають столи для нужденних.

Християни вірять, що у цей день заведено молити Божу Матір за дарування дітей та дякувати, якщо у вас є нащадки.

Оскільки свято припадає на період збору врожаю, то люди моляться і дякують за дари та просять високої врожайності на наступний рік.

Вже наступного дня після Різдва Пресвятої Богородиці церква вшановує пам’ять батьків Діви Марії та проводить богослужіння на їхню честь.

Прикмети та народні забобони:

У народі 8 вересня називають святом врожаю – Осеніни – і Другою Пречистою (Перша Пречиста відзначається 15 серпня на Успіння Пресвятої Богородиці, Друга Пречиста – 8 вересня, Третя Пречиста – 21 листопада – Введення в храм Пресвятої Богородиці).

Господині у цей день радували сім’ю численними стравами - дякували та вітали новий урожай на столі. Люди вірили, що чим більше страв на столі в цей день, тим багатшою буде людина в наступному році.

На Другу Пречисту, за повір'ями, завжди дощить.

Кажуть, що у цей день молитва до Пресвятої Богородиці має особливу силу, особливо для тих, хто просить про здоров’я і щастя своїх дітей, і навіть допомагає тим, хто не може зачати дитину.

21 вересня не заведено сваритися, ображатися, лихословити, злитися, особливо наголошується на неприпустимості виявів агресії до своїх дітей.

Важливо проявити доброту, зробити благородну справу на благо людей, допомогти, проявити турботу, дати милостиню нужденному.

Дівчата, які хотіли вийти заміж, на Другу Пречисту ворожили на судженого і намагалися вмитися до світанку, вірили в прикмету: "вмиєшся до світанку – до кінця року заміж вийдеш". З ким будеш в цей день цілуватися – з тим все життя проживеш, - казали в народі.

На Другу Пречисту намагалися позбутися від старого одягу, вважаючи, що після цього свята починається новий період в житті.

У цей день шанують сімейні цінності - намагаються забути старі образи і зміцнити шлюб.

Читайте також

1