Стрітення Господнє 2 лютого: традиції і прикмети цього дня

У народі вірять, що цього дня зима зустрічається з весною
Стрітення Господнє 2 лютого: традиції і прикмети цього дня
2 Лютого 2024, 06:36
читать на русском

Стрітення Господнє щорічно відзначається 2 лютого. Цей день відноситься до дванадесятих свят, які присвячені Христу і подіям з його життя. Назва свята перекладається як "зустріч", бо в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти. У народі 2 лютого пов'язують із зустріччю зими і весни.

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський розповідає, що 15 лютого відзначається зустріч Христа с людством. У цей день  Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям Ісусом в храм, щоб принести Богу подяку за первістка.

В храмі їх зустрів Симеон Богоприємець. Він уособлює людство, тому що він чекав пришестя Христа, і він вже згідно із переданням жив близько 300 років. Він бере немовля на руки та помирає. У немовляті Ісусі Симеон відразу визнав Месію. Праведний Симон вважається свідком Божественного походження Христа.

За словами Ігоря Козловського, цей день для слов'ян символізував прихід весни. На Стрітення проводили ворожіння: виставляли на вулицю тарілку із зерном на ніч і чекали, якщо зранку на зерні буде роса, - буде врожай, якщо зерно буде сухе  – то буде поганий врожай.

Святили також воду і свічки. Свічки мали лікувальну силу. Їх використовували у різних обрядах, освячували дім. Святу воду використовують для зняття пристріту і лікування важко хворих.

Сьогодні потрібно пробачити всі образи, повернути борги. Після свята займаються весняними справами - переганяють худобу, білять дерева, готуються до посіву.

На Стрітення також освячують воду - вона вважається цілющою, і, за повір'ями, допомагає від хвороб і пристріту. Раніше існував звичай опівночі на Стрітення набирати воду з трьох колодязів - нібито вона має чудодійні властивості. Цією водою окропляли хворих, в ній купали дітей.

2 лютого можна помолитися іконі Божої Матері "Пом'якшення злих сердець" - щоб отримати зцілення від психічних хвороб і епілепсії.

Також на Стрітення Господнє, 2 лютого, зазвичай вдома проводили спеціальний обряд. Вважалося, що після зими в оселі накопичується негативна енергія - вона може привести в будинок порчу та інші біди. Обряд проводив найстарший чоловік в домі: брав в руки ікону Ісуса Христа або свята Стрітення Господнє, виходив з дому, закривав за собою двері, через 5-10 секунд стукав і заходив назад. Потім обходив місце, в якому сім'я проводить найбільше часу. Три рази зупинявся і говорив: "Господи, Боже наш, увійди до нас і благослови!". Після завершення проходився по всіх кімнатах.

Прикмети на Стрітення Господнє

У народі вважають, що 2 лютого зима зустрічається з весною, тому особливу увагу звертали на погоду. Говорили: "Яка погода на Стрітення, така і весна буде":

  • Якщо почався капіж - буде хороший урожай пшениці, якщо хуртовина - хліба не буде.
  • Півень нап'ється води - весна буде рання і тепла.
  • Якщо небо зоряне - весна пізня.
  • Якщо сонце перед заходом вигляне, значить вже пройшли останні морози.
  • Якщо заметіль триватиме цілий день, то і зима розтягнеться ще на один місяць.
  • На Стрітення не можна вимітати сміття з дому, якщо шити і вишивати в цей день, то в будинок може вдарити блискавка.
  • Не можна вирушати в далеку дорогу - розлука може стати довгою.
  • Лаятися на Стрітення - до біди.
  • Класти гроші на кухонний стіл - до бідності.

З грошима на Стрітення радять бути особливо обережними. Якщо 15 лютого на вулиці ви знайшли гроші, то підіймати їх не можна - в цей день на монети часто переводять порчу, тому можна накликати зло на себе.