Як захистити свій акаунт в Telegram від шахраїв: поради фахівців

Останнім часом почастішали крадіжки акаунтів у Телеграмі
Як захистити свій акаунт в Telegram від шахраїв: поради фахівців
Telegram (фото: з відкритих джерел)
22 Серпня 2023, 20:46
читать на русском

На сьогодні месенджер Telegram є одним з найпопулярніших серед українських користувачів. Однак, це далеко не найбезпечніший ресурс для спілкування.

Останнім часом в телеграмі почастішали масові крадіжки акаунтів. Схема "викрадення", як правило, виглядає наступним чином:

  • зі списку контактів людині приходить повідомлення про подарунок – підписку на Telegram Premium яка сама по собі коштує грошей.
  • коли користувач натискає на посилання, йому приходить "код авторизації" нібито для активування підписки.
  • однак як тільки користувач вводить код, його обліковий запис тут же відкривається у зловмисника на комп'ютері.

Оскільки месенджер зберігає всі листування в "хмарі" і довантажує всю історію, якщо ви, наприклад, залогінилися з нового пристрою, зловмисникам достатньо мати доступ до коду верифікації для отримання доступу до всього архіву повідомлень користувача – а серед них може бути особиста і конфіденційна інформація.

Придумайте пароль для захисту облікового запису, який буде запитуватися щоразу, коли ви зайдете в Telegram з нового пристрою. Рекомендується, щоб він складався з мінімуму шести знаків, включаючи великі та малі літери.

Тепер без цього пароля авторизуватися в ваш обліковий запис буде неможливо.

Що робити, якщо ви випадково перейшли за посиланням і відправили код

Спочатку перевірте пристрої, на яких є доступ до акаунту. Це можна зробити в мобільній або вебверсії Telegram в розділі "Налаштування" → "Пристрої" (або "Конфіденційність" → "Активні сеанси").

Якщо ви помітили підозрілі сеанси, завершіть їх. Як правило, вони характеризуються входом з іншого міста або навіть країни.

Як захистити ваш профіль Telegram від шахраїв

Акаунт буде в безпеці, якщо включити двоетапну аутентифікацію, яка буде додатково вимагати ввести пароль при спробі авторизації. Це робиться через "Налаштування" в розділі "Конфіденційність".

Також не буде зайвим зробити номер телефону видимим тільки для ваших контактів. В "Налаштуваннях" зайдіть в розділ "Конфіденційність" і поставте позначку напроти пункту "Мої контакти". Також можна повністю приховати свій номер телефону, в тому числі й від тих, хто вже вніс вас в список контактів.

Детальніше про Telegram Premium

Нагадаємо, платна підписка з'явилася в месенджері цього літа. Найголовніший її плюс – доступність. У багатьох країнах, зокрема в Україні, вона коштує $2,99 на місяць. За ці гроші користувачі отримують низку переваг, серед яких особливо виділяється можливість розшифровки аудіо і відеоповідомлень в текст.

Щоб оформити підписку, зайдіть в розділ "Налаштування" і перейдіть у вкладку Telegram Premium. Там же можна детальніше ознайомитися з платними "фішками" месенджера.

Нагадаємо, відтепер дізнатися адресу "Пунктів незламності" у вашому населеному пункті можна через застосунок Telegram. Для цього необхідно скористатися ботом-помічником.

Читайте також