Долар не коштуватиме дорожче 29 гривень до Нового року

Віктор Скаршевський

Економіст

Долар не коштуватиме дорожче 29 гривень до Нового року
Долари Фото: Нацбанк України
25 Листопада 2020, 18:14
читать на русском
Населення збідніло і не має вільних гривень, щоб закуповувати долари

Новий рік ми зустрінемо з курсом не вище 29 грн за долар, тому що немає жодних фундаментальних причин для різкої девальвації.

Що буде із вартістю гривні

З боку населення великого попиту бути не може, тому що населення бідне, немає вільної гривні, щоб бігти в обмінники закуповувати долари. Як показує статистика Національного банку, населення в цьому році більше продає долари, ніж купує. Причому перевищення продажу над купівлею складає 1,3 млрд доларів. 

Ми продаємо свої заощадження, щоб якось вижити.

З точки зору платіжного балансу на цей рік, то надходження валюти більше, ніж відтік. Тобто, пропозиція більше, ніж попит на неї. 

Це, передусім, завдяки різкому спаду і скороченню імпорту, з одного боку і більш-менш високим цінам на основні товари українського експорту (метал, руда, зерно). Плюс, позитивом для гривні та обмінного курсу стало те, що в цьому році різко знизились ціни на енергоносії: імпортний газ, вугілля і нафтопродукти. 

В результаті ми отримали декілька мільярдів доларів “цінової економії”. Зараз ціни на імпорт почали підвищуватись, і вже в наступному році ми знову будемо мати дефіцит платіжного балансу, а відтак, попит на валюту буде більшим, ніж її пропозиція, що призведе до плавної девальвації гривні, але не різкої.

Що буде із дефіцитом бюджету

Що стосується дефіциту бюджету цього року - 298 млрд грн записано в законі про Державний бюджет на 2020 рік. Такого дефіциту бюджету в цьому році не буде, він буде набагато меншим. Можливо, не вдвічі, але це буде дефіцит в 160-180 млрд грн.

Коли приймався бюджет 2020 року у квітні, збільшили видатки на 83 млрд грн, а планові доходи зменшили на 120 млрд грн. Але видаткова частина за 10 місяців недофінансована більше, ніж 90 млрд грн (10%) від всієї видаткової частини. Це - не ноу-хау цього року, завжди було недофінансування, але набагато менше – 3-5%, приблизно 30-40 млрд грн по року. А в поточному році, лише на медицину недофінансування складає 28 млрд грн.

Гроші є, вони асигновані, але не йдуть у видатки, попри пандемію. Це вже криза управління державними фінансами. Цей фактор зменшує дефіцит бюджет та, відповідно, зменшує потребу в фінансуванні дефіциту бюджету.

Виходячи з тенденцій цього року і минулих років, то можу спрогнозувати: якщо буде прийнято проєкт бюджету на 2021 рік в тому варіанті, як зараз розглядається, то там буде дефіцит не 270 млрд грн, а також набагато менше.

Що буде із соцвиплатами

Зараз немає достатніх джерел фінансування цього дефіциту бюджету. Будуть скорочувати, недофінансовувати видаткові частини бюджету, передусім, капітальні видатки, наприклад, будівництво. А от соціальні видатки будуть профінансовані повністю (включно із пенсіями), як і в цьому році, так і в наступному.

Інша справа, що самі соціальні стандарти залишаться на такому ж низькому рівні, як і у 2020 році. Прожитковий мінімум як був удвічі нижчим за фактичний прожитковий мінімум, який розраховується Міністерством соціальної політики, так і залишиться: прожитковий мінімум закладається в бюджет 2393 грн на кінець 2021 року, а фактичний прожитковий мінімум складає 4313-4865 гривень станом на вересень 2020 року.

1