Італійський локдаун: виходити на вулиці заборонено навіть у масках - фото

Ілля Чуєв

Емігрант

Італійський локдаун: виходити на вулиці заборонено навіть у масках - фото
24 Березня 2021, 18:22
читать на русском
Що заборонено, як держава забезпечую виконання карантину, про компенсації та щеплення

В Українських містах, що увійшли до "червоної зони" ввели локдаун, майже такий же жорсткий, як і торік. Тим часом у сонячній Італії карантинні обмеження знову виглядають значно жорсткішими, ніж ми це можемо уявити.

Обмеження, небачені з часів Другої світової війни знову запроваджені: громади та цілі провінції будуть жити в умовах повного обмеження пересування.

Що саме заборонено в італійських "червоних зонах"

 Попри обіцянки уряду, загальні положення карантинних обмежень залишились старими:

  • залежно від епідеміологічної ситуації області розділять на зони (від білої до максимально небезпечної —  червоної);
  • рух між областями заблокують;
  • маски залишаються обов'язковими усюди - як на вулиці, так і в приміщеннях.
Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

У італійських "червоних зонах" пересування в межах громади заборонене, окрім потреб роботи, лікування і покупок товарів першої необхідності.

На практиці ж обмеження не дають необхідного ефекту, так, наприклад, мер Болоньї Вірджиліо Мерола був вимушений звернутися до громадян свого міста з проханням не залишати свій дім без нагальної потреби.

Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

З іншого боку, обмеження не стосуються кур'єрів — в країні, де більша частина економіки базується на сфері послуг, доставка стає чи не єдиним способом виживання для малих бізнесів.

Хоч до нагальних потреб і віднесли вигул домашніх тварин та пробіжки, чіткого визначення дозволених меж немає, тому як обласні, так і міські адміністрації наразі лише закликають громадян до дотримання правил.

Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

Тим часом, до контролю долучаються не лише сили правопорядку, а подекуди й армія, як, наприклад, в передмісті Мілану Боллате залучили військових, котрі контролювали виїзди із містечка.

На порушників чекає штраф від 280 до 400 євро в разі відсутності документів або пояснювальної записки, що підтверджує причини виходу з дому.

Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

Та ж область Ломбардія і її центр — Мілан є з великим відривом лідером серед італійських областей за кількістю штрафів: на 10 мільйонів населення вже розпочато понад шістсот тисяч адміністративних проваджень.

 Як держава підтримує бізнес в Італії на карантині

Поки сфера послуг — найбільша в італії за кількістю працівників — намагається адаптуватись до обмежень, до компенсації виплат долучається держава. Від березня 2020 року діє мораторій на звільнення, який триватиме якнайменш до 2022 року. Окрім того, найманим працівникам, що залишилися вдома, держава гарантує виплату 75% заробітної плати, а Національний інститут соціального забезпечення —  орган, відповідальний за виплати —  звітує на березень 2021 року про виплати по 99,4% заяв, які інститут отримав протягом минулого року.

Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

Тим часом дрібні підприємці на подібну допомогу не розраховують —  держава не блокує  виплату податків, які іноді досягають 40% від прибутку, а фінансова допомога держави на юридичну особу часто не перевищує 800 євро на місяць в країні, де середня заробітна плата складає близько 2000 євро.

Допомога держави дозволяє уникнути масового збідніння населення, але результати минулого року турбують країну вже зараз: за даними ISTAT, в Італії вперше з 2005 року виросла кількість осіб за межею бідності. 5,6 мільйона осіб або 9,4% громадян.

За даними того ж ISTAT, витрати пересічного італійця впали на 19,4% у порівнянні з минулим роком. Драматично впали витрати на ресторани (-39%), вистави та музеї (-26,5), одяг та взуття (-23,2%).

Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

Попри те, що дрібні підприємці та середній клас залишається у найневигіднішому становищі на сьогодні, система охорони здоров'я не залишається байдужою до хворих на ковід —  навіть при важкій формі, лікування залишається безплатним, а система охорони здоров'я інформується швидко про нові випадки захворювання завдяки подібній до української системі низової медицини.

Як в Італії проходить вакцинація та чи лікують мігрантів

Попри те, що італійське законодавство гарантує охорону здоров'я для усіх, мігранти, які складають близько семи відсотків населення, на сьогодні видаються виключеними з плану вакцинації. Різні дослідження вказують на те, що соціальні і економічні наслідки нової хвороби є найбільш болючими для осіб, які не мають доступу до системи охорони здоров'я, але мають мовний бар'єр, тобто мігрантів.

Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

За даними італійського Вищого інституту охорони здоров'я, статистика захворюваності серед мігрантів показує приблизно однакові показники з відставанням на 8-10 днів, що призводить до вищого ризику госпіталізації та ускладнень при хворобі. причиною такої затримки науковці вважають те, що нелегальні мігранти обслуговуються пізніше в лікарнях, і відповідно, створюють більший ризик зараження для сторонніх. Тим часом на тринадцяти сторінках плану вакцинацій про мігрантів не говориться взагалі, про негромадян не згадується в жодному з пунктів плану.

Італійський локдаун

Італійський локдаун (фото: власний архів)

На початок березня 2021 року вже використано понад чотири мільйони доз для трьох мільйонів осіб, але за цифрами ховається тривожний прогноз: лише півтора мільйона громадян отримали обидві дози, необхідні для повного імунітету.

Різні ж області розпоряджаються вакцинами по-різному: у північних провінціях вже реалізовано від 85 до 90 відсотків доз, поки на півдні подекуди використовують лише 58%. Середнє виконання плану з вакцинації не перевищує третини, а на сьогодні лише 7% населення отримало принаймні одну дозу вакцини.

1