Карантин вихідного дня порушує конституційні права українців

Анастасія Зернова

Адвокатка

Карантин вихідного дня порушує конституційні права українців
Карантин (фото: УНІАН)
25 Листопада 2020, 17:31
читать на русском
Адвокатка пояснила, що це незаконно, поки в країні не запровадили воєнний, чи надзвичайний стани

Будь-які обмеження мають бути пропорційними та не порушувати невиправдано права громадян. В Україні карантинні заходи забезпечуються згідно з постановою і рішенням Кабінету Міністрів України та Закону України «Про боротьбу з інфекційними захворюваннями». Сьогодні урядовці вважають, що обмеження узгоджуються зі статтею 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Введення карантину вихідного дня є порушенням конституційних прав громадян України. Статтею 64 Конституції України передбачено, що конституційні права і свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.Карантин вихідного дня не є таким випадком. 

Заборонити людям проводити вихідні дні так, як вони вважають за потрібне є незаконним. 

Іноді від журналістів лунають запитання, чи можливо введення комендантської години? Необхідно зазначити, що в Україні не введений воєнний чи надзвичайний стан. При таких умовах навіть не можливе введення комендантської години в Україні. 

Обмеження прав і свобод має бути в конституційний спосіб, і якщо на початку пандемії обмеження прав і свобод громадян відбулось в неконституційний спосіб, то майже за 8 місяців Кабінету Міністрів України можливо було б привести свої нормативні документи у відповідність до Конституції Україні та вчиняти дії не порушуючи Основний Закон України. 

P.S. Безстроково чи на інший термін можуть вводитися обмеження прав і свобод громадян лише в умовах надзвичайного чи воєнного стану. 

Чинним законодавством України надзвичайний стан в Україні обмежується двома місяцями.

1