Наступного траншу МВФ може і не бути: чим виплачувати борги

Віктор Скаршевський

Економіст

Наступного траншу МВФ може і не бути: чим виплачувати борги
МВФ (Фото: shutterstock)
26 Листопада 2020, 18:47
читать на русском
Український уряд має два виходи - реструктуризація і євробонди

Зараз все частіше лунають стурбовані голоси економістів щодо можливого загострення кризи через те, що Україна не виконала ряд вимог Міжнародного валютного фонду і наступного траншу може і не бути.

Основна проблема полягає у тому, що необхідно виплачувати борги, які країна брала у минулі роки. І тут є два варіанти розв’язання ситуації: реструктуризація боргу та пошук грошей на зовнішніх ринках.

Яким чином може відбутись реструктуризація боргів

Ще у лютому-квітні 2020 року МВФ і Світовий банк рекомендували українському уряду реструктуризувати борги на фоні коронакризи та локдаунів. Тоді можна було навіть списати частину боргу, як зробила, наприклад, Аргентина. Але наш уряд тоді вирішив йти старим шляхом - перекредитування.

Але важливо зазначити, що цей шлях для України ще не закритий: у разі, якщо уряд матиме чітку позицію з цього приводу, ініціювати реструктуризацію можна навіть зараз.

Як отримати ресурси на зовнішніх ринках 

Очевидно, що коли внутрішніх ресурсів недостатньо для погашення боргу, то потрібно шукати їх на зовнішніх ринках. Окрім міжнародних фінансових організацій (МВФ, Світовий банк, ЄС), є ще євробонди - запозичення на міжнародних ринках капіталів. 

На мою думку, Україна піде саме таким шляхом, щоб розрахуватись по попереднім боргам. У проєкті бюджету на 2021 рік передбачено лише 1,5 млрд доларів від МВФ, а також 3 млрд доларів від євробондів. 

Тобто, якщо не буде грошей від МВФ, то на міжнародних ринках капіталів залучать ще, щоб було загалом 4,5 млрд доларів. Якихось критичних речей в цьому контексті я не бачу, тим більше, що дефіцит бюджету буде менший, ніж 270 млрд грн, який зараз закладено в проєкт бюджету на 2021 рік.