Новий локдаун може лише зашкодити українцям

Істоміна Катерина

Психологиня

Новий локдаун може лише зашкодити українцям
Карантин, магазин (фото з відкритих джерел)
26 Листопада 2020, 16:55
читать на русском
Психологиня пояснила у чому полягають ризики

Люди схильні відмовитися від своїх поглядів на користь чужих. Тож, якщо Україна за прикладом інших країн введе частковий локдаун, або повний, чи захистить це нас поширення захворюваності на коронавірус? 

Найбільш невдячна справа - прогнозувати, бо 90% припущень не підтверджуються. Ми не можемо передбачити майбутнє, його передбачуваність і зрозумілість вибудовується тільки в ретроспективі. Ми можемо лише припускати можливі сценарії розвитку тих чи інших подій.

Чи здатні люди прогнозувати майбутнє об’єктивно

Але якою логікою ми користуємося при моделюванні цих сценаріїв: лінійною або системною? Лінійна логіка підштовхує нас до пласких рішень: небезпека, значить потрібно зачаїтися і перечекати. Але ж ми живемо у світі складних систем, де лінійна логіка не працює тому, що враховує дуже обмежене число факторів. 

Найчастіше рішення приймаються під тиском страху, паніки та методом наслідування чужих рішень. Знамениті соціально-психологічні експерименти, які демонстрували владу конформізму в групах ще в 1951 році підтвердили, що 75% респондентів підкорялися свідомо помилковому уявленню більшості. 

Чому закриття торговельних центрів та ресторанів нелогічне

У нашому світі консьюмеризму, найбільш поширена розвага - це шопінг. Для тих, у кого фінансове становище краще - це непродутовий шопінг, а також ресторани та інші розваги. Люди з меншим достатком відвідують магазини та в кращому разі ресторани швидкого харчування. Якщо відкритими залишаться тільки продуктові весь потік людей направиться в єдине доступне річище - продуктові магазини, що аж ніяк не допоможе зменшити кількість контактів між людьми.

Паніка, що наростає в умовах локдауну знижує імунітет

Під час першого локдауну люди поринули у тривожність, паніку та депресивні стани, спровоковані вимушеними обмеженнями на фоні відсутності свіжого повітря, нестачі фізичних вправ та при постійному відстеженні тривожних новин. 

Все це аж ніяк не сприяє підвищенню імунітету. Тож навряд чи те, що не спрацювало вперше може дати інший результат вдруге. Наші сподівання на те, що хтось знає що робити краще за нас змушують повторювати одне й те саме з надією на новий результат.

Що було би правильним рішенням під час пандемії

У пошуках оптимальних рішень найкраще було би звернутись до підприємців, чию діяльність хочуть жорстко обмежувати. Я упевнена, що при наявності чітких умов, яких слід дотримуватись, власники ресторанного бізнесу вигадали би масу варіантів, на кшталт заходів на відкритому повітрі, доставляння, обмеженої кількості гостей у закладах, додаткові заходи із дезінфекції повітря, що мало би довгостроковий позитивний ефект разом із правильною медіапідтримкою і забезпеченням населення вітамінами.

Це могло би стимулювати не тільки економіку країни, а й здоровий, оптимістичний настрій населення і соціальну відповідальність за своє і чуже здоров'я.