Погляд зсередини: Трамп розколов американське суспільство і це надовго

Вікторія Фахардо

Емігрантка

Погляд зсередини: Трамп розколов американське суспільство і це надовго
Вибори у США
19 Січня 2021, 12:15
читать на русском
Наслідки політики минулого президента дорого обійдуться Сполученим Штатам

Попередню передвиборчу кампанію 2016- го ніяк не можна назвати розміреним, скоріше навіть навпаки: її можна схарактеризувати, як взаємні нескінченні потоки помиїв на кандидатів.

Мені пощастило спостерігати за цим цирком з безпечної відстані (з іншої країни), тому я не побачила на власні очі поведінки пропащих трампістов. Чула про футболки "Fuck Your Feelings" (до біса ваші почуття - ред.) І "Get over it Snowflake" (подолай це, Сніжок).

Коли повернулася в Штати у 2018 році, особливої різниці з дотрампівською Америкою не відчула: здавалося, що Трамп глобально нічим не відрізняється від інших нечесних політиків.

Трамп і його боротьба проти коронавірусу

Справжній жах почався з появою коронавірусу на території США: спливли факти про те, що Трамп розпустив спецпідрозділ по боротьбі з епідеміями, котрий заснував Обама, "тому що Обама покидьок і взагалі у всьому винен".

З'явилися дивні подробиці про те, що податкові пільги, які отримали корпорації, не повернули виробництво на територію США, як обіцяв Трамп і республіканці, а просто розподілилися між менеджментом і власниками.

Так виявилося, що маски, рукавички, дезінфекційні серветки та все інше як і раніше виробляють в Китаї, і на всіх відразу не вистачить, а коли вистачить - незрозуміло. При цьому Китай - це ворог, а коронавірус зовсім не коронавірус, а, як каже шановний лідер, "Китай-вірус ".

Прихильники Трампа атакували азійців і відмовлялися носити маски

І пішло-поїхало. Прихильники Трампа не носять маски, тому що корона - це не вірус, а провокація проти Дональда на виборах 2020.

Вони ж нападають на людей азійської зовнішності, тому що Китай надіслав нам корону. Правда, азійці на вигляд можуть бути і японцями, і в'єтнамцями, і уродженцями США з азійським корінням, але кого це хвилює? "Вузькоокі? Отримай, фашист, гранату! " У нашому випадку ніж на вулиці.

Всіх, хто носить маски, вони ж вважають вівцями, зомбованими пропагандою клятих демократів. І взагалі, маски обмежують наші права.

Політика ненависті окреслила розкол в американському суспільстві

2020 рік не тільки показав, наскільки Трампу вдалося підтопити демократичні інститути в державі, а й дав зрозуміти, хто з наших родичів, колег і знайомих виявився повним зомбі, неготовим чути нічого, крім пропаганди Донні і його ручних політиків.

При тому, що я досить аполітична особа, вільний час витрачаю на постійне навчання за професією, цікаві книжки та спроби бути відповідальною і дорослою людиною, але ці вибори зачепили навіть мене.

Це було вже не звичайним протистоянням штатів півдня проти штатів півночі, а глибинка проти міст. Всі великі міста, навіть у таких споконвічно республіканських штатах як Техас, Канзас та Юта проголосували за демократів. Багато тих, хто зазвичай голосує за республіканців, проголосували за Байдена просто тому що втомилися від цієї політики залякування, розділу, ненависті та підозри проти всіх, хто виглядає не так, говорить не так і живе не там.

Вибори тривали тиждень. І весь тиждень я пила заспокійливі.

Дуже боляче було дивитися, наскільки багато людей проголосувало за Трампа і які натовпи досі збирають його ралі, попри розпал другої хвилі корони.

І ось, попри те, що Трамп урізав пошту і наказав прибрати половину сортувальних машин, бюлетені надіслані поштою перевернули хід виборів. Багато хто запитував: чому більшість поштових бюлетенів за Байдена? Та тому що Байден сказав своїм виборцям не ризикувати на ділянках, а посилати все поштою. Трамп же наполягав на тому, щоб його виборці приходили особисто на ділянки.

Тобто для мене крики про те, що вибори були підтасовані, лише говорять про одне: республіканці, так шахраювали, що не вірять в те, що опоненти виграли чесно.

Роль соцмереж у виборах 2020

Тепер все ті люди, які носили футболки з написами "Fuck your feelings! ", "You lost, get over it" (Ти програв, переживи це - ред.) у 2016, почали кричати про фальсифікації. Вони навіть створили свою соцмережу Парлер.

Мережа позиціювала себе, як найвільніша мережа без цензури. На ділі ж, варто було комусь висловити свою думку проти Трампа, як облікові записи йшли в бан. Це дало можливість його прихильникам усамітнитися у своєму світі, повному однодумців.

Далі більше. Виборці, підігріті нескінченними криками Трампа про підтасовані вибори, почали проявляти агресію не тільки на словах, а й на ділі, що і вилилося в протест у Капітолії. Те, що сталося не було шоком для більшості американців. Однак абсолютно правильно те, що політики та медіа роздмухують цей скандал, адже президент не повинен намагатися змінити результат виборів, підігріваючи юрбу в соцмережах. Особливо з огляду на, те що були жертви та ніякого каяття навіть близько не чутно.

Найшвидший і ефективніший спосіб відрізати подальші спроби організованого насильства прийшов від соціальних мереж. Твіттер, Фейсбук, Інстаграм, Ютуб, і навіть Пінтерест закрили облікові записи президента. Дуже вчасно Твіттер видалив останні пости Трампа про протест під Капітолієм, що розпалюють ще більше ненависті.

Що буде далі - подивимося. Трамп відрізаний від соцмереж, але його послідовники продовжують роздувати теорії змови. Факти, аналітика, прямі репортажі з місця подій не впливають на думку любителів червоних кепок. І навіть якщо Трамп остаточно піде з екранів телевізорів і всіх інтернет платформ, його послідовники нікуди не подінуться і їх слід буде гуляти по мережах ще дуже довго.