Вознесіння-2023: прикмети і звичаї свята

Вознесіння Господнє щорічно святкують на 40-й день від Великодня у четвер
Важливо
Вознесіння-2023: прикмети і звичаї свята
Вознесіння Господнє (Фото: ПЦУ)
24 Травня 2023, 09:23
читать на русском

Вознесіння вважається одним з найважливіших в православному календарі. Воно приурочене до періоду, коли Христос після воскресіння понад місяць пробув серед своїх учнів.

Свято безпосередньо залежить від дня, коли віруючі відзначали Великдень. Щороку урочистість відзначають на 40-й день після Світлого Воскресіння, у 20232-му році Вознесіння Господнє випадає на 25 травня.

Як свідчить Євангеліє, після того, як Ісус воскрес, він понад місяць перебував серед своєї пастви на землі. Після цього терміну він зібрав всіх своїх апостолів на горі Елеон, благословив їх і вознісся на небо у плоті. Тоді ж для присутніх було явище ангелів, які сказали, що, через деякий час, Господь знову повернеться на землю до учнів своїх.

У християнстві Вознесіння Господнє входить до числа дванадесятих свят, урочисті співи починаються напередодні, а ввечері - всенічне бдіння. Віряни відвідують служби і приділяють час молитві, а оскільки свято випадає на четвер, то посту в цю дату немає і православні можуть їсти будь-яку їжу.

Слов'яни відзначають цю дату, як перехід весни в літо, коли настає справжня спека. У давнину на Вознесіння водили хороводи і славили богів, щоб ті послали людям хороший урожай. Також було заведено влаштовувати галасливі гуляння і співати пісні.

На Вознесіння існує важлива традиція - пекти пироги з зеленою цибулею, а також особливі частування, які називаються "драбинка". Це пиріг, на якому господині зверху робили з тіста кілька "перекладин", відповідних щаблям по числу небес апокаліпсиса. Ці коржі треба було освячувати в церкві і пригощати ними рідних.

Що можна  і що не можна робити на Вознесіння Господнє

Православна церква в це свято категорично забороняє:

  • відмовляти в допомозі нужденним;
  • лихословити і пліткувати;
  • вінчати;
  • поминати покійних і їздити на кладовища;
  • плювати на землю - по ній в цей день ходить Ісус.

Працювати на Вознесіння можна, адже свято випадає на четвер і не кожна людина може взяти собі вихідний. Віруючі в цей день намагаються допомагати жебракам і подавати милостиню.

1