Як святкують Новий рік в різних країнах: цілуються опівночі, викидають меблі з вікон та кидаються камінням

Тисячі років люди вигадують та удосконалюють новорічні традиції, аби вже точно стати у прийдешньому році щасливими, здоровими і коханими
Ексклюзив
Як святкують Новий рік в різних країнах: цілуються опівночі, викидають меблі з вікон та кидаються камінням
Новий рік (Фото: pexels)
30 Грудня 2023, 23:44
читать на русском

Новорічні традиції у світі різноманітні, а подекуди навіть дивні, однак всі вони мають спільну рису - побажання добра і щастя в новому році. Якщо ви хочете випробувати на собі звичаї, традиції і обряди зустрічі Нового року в різних країнах Європи, Азії та Америки, то наша святкова підбірка саме для вас.

Що таке Сильвестрів день і де його святкують

У Польщі, Чехії та Німеччині Новий рік називають ще Сильвестровим днем. За легендою, коли настав 1000-й рік, люди чекали кінця світу —тоді з моря повинен був виповзти змій Левіафан, щоб проковтнути Землю, але святий Сильвестр переміг змія в невидимій битві, запобігши апокаліпсису.

У Чехії в новорічну ніч п`ють шампанське і закусують традиційними бутербродами Chlebicky та смаженим або фаршированим коропом. Щоб дізнатися свою долю у наступному році, розрізають яблуко: якщо всередині бачать хрест і насіння, це не віщує нічого доброго. Коли ж побачене нагадає зірку, це означає удачу в новому році.

За півгодини до настання Нового року жителі Праги і туристи приходять до ратуші Орлой, де розміщені куранти. Опівночі по телебаченню грає національний гімн, на вулицях вибухає пишний салют. Після цього всі йдуть на Карлів міст, щоб доторкнуться до бронзової статуї Яна Непомуцького і загадати найзаповітніше бажання.

Новий рік у Празі

У Польщі новорічної ночі господарі намагаються досита нагодувати гостей. Вважається, що чим більше людина з'їсть в новорічну ніч, тим щасливішою вона буде в новому році. Традиційно поляки готують медово-горіхове печиво (фафернуху), запеченого коропа і запивають усе це гжанцем – гарячим пивом з гвоздикою на зразок усім відомого глінтвейна. Найпопулярнішою новорічною розвагою в Польщі є кулиг - швидка їзда на санях в кінній упряжці.

У Німеччині на Новий рік дарують щасливі талісмани – іграшкових, як правило металевих, сажотрусів, свинок або конюшину. По телевізору показують стару добру чорно-білу комедію"Вечерю на одного". Для тих,хто не в курсі, про що це, розповідаємо: старенька фрау святкує свій 90-й день народження із чотирма померлими друзями. Всіх їх заміняє батлер (лакей), який наприкінці вечора напивається до бісиків. Цікаво, що стрічку крутять англійською мовою.

Як зустрічають Новий рік в туманному Альбіоні

У Великій Британії на Новий рік подарунки не дарують, попри те, що сучасна європейська традиція класти подарунки під ялинку зародилася саме в Англії. У 1841 році королева Вікторія з чоловіком встановили в палаці ялинку, прикрашену цукерками і сувенірами для дітей. Оскільки подарункiв було забагато, щоб вішати на гілки, то їх загорнули в яскраві обгортки і поклали під святкове дерево.

Зазвичай англійці відзначають Новий рік в колі сім’ї за святковим столом. Окрім ялини домівки прикрашають ще й гілками омели з білими ягідками. Вважається, що закохані, щоб не розлучитися в майбутньому році, повинні поцілуватися під гілкою омели.

Головний годинник Британії - Біг Бен починає дзвонити навіть раніше півночі, але його дзвін приглушують спеціальною ковдрою. Рівно в 12 годин ковдру зривають і дзвін стає гучним, сповіщаючи про прихід Нового року. Коли годинник починає бити північ, британці відкривають чорний хід будинку і випускають Старий рік, а з останнім ударом впускають Новий рік через парадний вхід.

Новий рік у Лондоні

У Шотландії зимове свято "Hogmanay" розпочинається 31 грудня захопливими фейерверками. Чоловіки ходять вулицями у традиційних кілтах. Вони несуть віскі, шматки вугілля і хліб з родзинками. Чоловіки виконують роль посланців щастя, на зразок українських колядників, несучи в оселі щастя і добро. Рівно опівночі співають старовинну кельтську пісню "Auld Lang Syne".

В Ірландії напередодні Нового року двері всіх будинків відкривають навстіж і будь-хто може увійти та приєднатися до святкування. Гостей обов’язково садять на почесне місце й ставлять перед ними найсмачніші ласощі. Після домашнього застілля ірландці гуляють вулицями, адже зустрічати прихід Нового року заведено біля ялинки у центрі міста.

Чому Новий рік на півдні Європи є гарячим і пристрастним

В Італіїі опівночі, після першого удару дзвонів, викидають з вікон непотрібні речі, особливо меблі та білизну. Таким чином італійці позбуваються в Новий рік від всього старого і очищають в своєму будинку місце для нового. Італійці дарують одне одному червону білизну - у крамницях під новий рік справжній ажіотаж на неї. А ще вони пишуть на шматочках паперу побажання і спалюють їх.У святкову ніч треба добре попоїсти: зазвичай готують свинячу рульку із сочевицею. Це приносить щастя.

Новорічна ніч в Неаполі

Іспанці зустрічають Новий рік під бій курантів на головній площі Мадрида. Вони мають веселу новорічну традицію: поки годинник відбиває північ, треба з’їсти по виноградині на кожен удар. При цьому не можна ані проковтнути жодну, ані помилитися з підрахунком, адже тоді новий рік буде невдалим. О 5-й ранку іспанці їдять churros - гарячу випічку із заварного тіста.

Новий рік у Греції збігається з Днем святого Василія, який і приносить дітям подарунки. У цей день греки у храмах освячують великий гранат. Освячені фрукти господар розбиває на подвір’ї. Чим більше зерен посиплеться з плоду, тим щасливішим буде новий рік. А ще в новорічний вечір у Греції особливе значення надають і звичайному камінню, взятому на дорозі або біля струмка. Будь-який гість має кинути камінь у дім зі словами: "Хай багатства цих господарів будуть такі ж важкі, як цей камінь".

У новорічну ніч греки грають в азартні ігри: переможцю в новому році щаститиме, а тому, хто програв, пощастить принаймні в коханні. Поширена традиція - випікати хліб із монеткою всередині.Кому трапляться гроші, той у новому році розбагатіє.

У Туреччині опівночі відкривають усі крани, а всі двері спочатку відчиняють, а потім зачиняють – так приваблюють удачу. Щастя і здоров’я, вважають турки, приносить і червона білизна. Задля злагоди і спокою гучно сміються і їдять солодощі.

У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодші діти співають гостям колядки біля ялинки, а ті в знак подяки вручають їм подарунки. Напередодні Нового року купують палички з дерену (кизилу). А вже 1 січня діти вітають рідних і близьких зі святом, легенько вдаряючи їх цими паличками. А ще в болгарських будинках з 12-м ударом годинника на мить гасне світло — для новорічних поцілунків. Тільки після них господиня розрізає пиріг із запеченими в ньому сюрпризами (монетки, горішки тощо). Така традиція пирогів-сюрпризів поширена ще в Румунії та Австралії. Болгари святкують новий рік гучно і смачно. Так вони проганяють злих духів. Перевдягнені монстрами чоловіки у страшних масках танцюють і гучно дзвонять у причеплені до костюмів дзвони. Це обіцяє добрий врожай і добробут у новому році.

Як розважаються європейські аристократи у Франції та Австрії

Французький Дід Мороз, як і український, приносить в новорічну ніч подарунки дітям і складає їх в черевичок. У новорічний пиріг запікають біб, і кому діставався шматок з бобом - отримував титул бобового короля і всі підкорялися його наказам в святкову ніч. Господар-винороб повинен цокнутися з бочкою вина, щоб в майбутньому році був хороший урожай. Також на святковий стіл готують національну страву "Foie Gras" - гусячу печінку.

1 січня у Франції зазвичай відбувається святковий парад на Єлисейських полях, а біля Тріумфальної арки влаштовують грандіозне світлозвукове шоу. У Провансі, Ніцці і Авіньйоні проводяться найкращі різдвяні ярмарки Франції.

Ейфелева вежа новорічної ночі

У Швейцарії на Новий рік організовують паради, б’ють у барабани, запускають ракети  і галасують , відлякуючи привидів і демонів. Не обходиться святкування і без традиційного сирного фондю.

В Австрії Новий рік зустрічають вальсом "Дунайські хвилі", який грають у теле і радіо трансляціях. Із гаслом "влитися в Новий рік" всі у ритмі вальсу втанцьовують у наступний рік. Пригощаються солодкими "щасливими рибками", причому спочатку треба відкусити плавник, щоби щастя не впливло. Погана прикмета: розвішувати білизну у новорічну ніч - до нещастя. Настання Нового року відзначається дзвоном Пуммерін - найбільшого в Австрії дзвона на соборі св. Стефана, а над парком Пратер запускають феєрверки.

Що відбувається у Новий рік на батьківщині Санта-Клауса

У Данському королівстві за традицією о 18 годині королева Маргрете звертається до підданих по радіо і телебаченню. Потім люди вечеряють із друзями і п’ють багато шампанського. Вночі їдять "Kransekage" - яскраво прикрашений пиріг з мигдального тіста. Той, хто після частування ще здатен підвестися, опівночі стрибає зі стільця.

На батьківщині Діда Мороза у новорічну ніч ворожать на маленьких олов'яних підковах. У Лапландії, а саме Рованеїмі, розташований великий розважальний парк Санта-Клауса, куди приходять родини з дітьми. Тут є оленячі та собачі ферми і арктичний зоопарк Ranua. Головна місцева розвага - катання на санях, запряжених північними оленями.

Жителі столиці Фінляндії Гельсінкі збираються на Сенатській площі, де п'ють шампанське і слухають вітальні промови мера.

Санта-Клаус в Лапландії

Новорічну ніч в Стокгольмі місцеві люблять зустрічати у Скансені - музеї під відкритим небом в центрі столиці. Шведи зустрічають тут новий рік з 1895 року. Старий рік вони завжди проводжають під дзвін дзвонів. Ведучий церемонії обов'язково читає новорічний вірш лорда Теннісона. Дітей зазвичай водять у Томтеланд, адже саме тут живе шведський Санта - Юльтомтен.

Чому за океаном в Новий рік давляться пельменями і ходять на кладовище

Багато американців люблять відзначають Новий рік у сімейному колі,однак зазвичай у США багато концертів, ярмарків та інших новорічних розваг для тих, хто не любить сидіти вдома.

У 1907 році в Нью-Йорку з’явилася традиція, що стала відомою в усьому світі. Щороку 31 грудня о 23:59 за місцевим часом на площі Таймс-сквер з 23-х метрової висоти опускається величезна куля. Вона падає протягом однієї хвилини, а заключні 10 секунд дружно відраховують усі присутні на площі. Рівно о 00:00 куля досягає землі і це означає, що новий рік настав. Телеаудиторія цього проекту налічує більше 1 мільярда телеглядачів.

Американці з південних штатів у новий рік їдять суп з сочевиці. Вважається, що сочевиця приносить гроші та удачу. Ніхто не повинен покидати будинок поки не доїдять холодний суп з сочевиці. Тому, хто піде з дому, загрожує рік, повний невдач.

Кришталева куля на Тайм-сквер у Нью-Йорку

У Японії Новий рік вважається найбільшим святом, тож воно триває кілька днів. Перед настанням нового року Японці чистять свої будинки до блиску, прикрашають вхідні двері вінками з соснових і бамбукових гілок та соломою, щоб відігнати злих духів, а замість ялинки прикрашають вербові чи бамбукові гілки рисовими круглими коржиками. Опівночі в буддистських храмах 108 разів дзвонять дзвони. Ця цифра є символічною й позначає 6 людських гріхів (жадібність, заздрість, легковажність, нерішучість, глупота, користолюбство) та їхні 18 відтінків. Вважається, що з кожним ударом дзвону людина звільняється від невдач і гріхів минулого року. Після останнього удару потрібно лягати спати, аби перед світанком вийти на вулицю й зустріти Новий рік з першими променями сонця. Вранці японці вітають один одного з настанням Нового року та обмінюються подарунками.

Напередодні нового року в Японії також ліплять пельмені з клейкого рису ("Моті") і їдять вранці. Це обіцяє довге життя. Але оскільки пельмені дуже клейкі, вони застрягають у декого в горлі і люди помирають. Найбільше невдах трапилося 1998 року -тоді було зафіксовано аж 21 смерть від пельменів.

На Кубі на Новий рік прикрашають араукарію або пальму. Напередодні свята наповнюють водою всі відра, глечики та тази в будинку. Опівночі цю воду виливають з вікон, таким чином захищаючи свій будинок від негараздів. Новорічні куранти на Кубі б’ють лише 11 разів. Оскільки 12-й удар випадає якраз на Новий рік, годиннику дають можливість відпочити й зустріти свято разом з усіма.

Новорічні веселощі на Кубі

Новий рік в Чилі відзначають в колі сім’ї вдома або в ресторані. А от в чилійському містечку Талька святкують Новий рік по-особливому. Спочатку місцеві жителі відправляються до церкви на новорічну месу, а потім вирушають на  кладовище до могил своїх родичів зі свічками та квітами. Вони вірять, що духи покійних благословлять їх на наступний рік і принесуть їм удачу.

В Аргентині офісні працівники в останній робочий день старого року викидають з вікон старі календарі, непотрібні бланки й відомості, так що  центри міст вкриваються шаром паперу. Саме свято аргентинці зустрічають у колі сім’ї або з близькими друзями.

У Бразилії зустрічають свято біля океану, адже Новий рік в Південній півкулі – це літо. В Ріо-де-Жанейро збираються шанувальники бразильських традицій на пляжі Копакабана, де можна танцювати й подивитися грандіозний феєрверк. Щоби пом’якшити гнів духів кожен бразилець приносить на пляж свічки й білі квіти, тож узбережжя океану в цей день сяє тисячами вогнів, а жінки в довгих сукнях кидають пелюстки в його хвилі.

1