Голодна кутя на узварі: рецепт на другий Святвечір

Вечеря 6 січня обов'язково має бути пісною
Голодна кутя на узварі: рецепт на другий Святвечір
Свята вечеря, кутя (фото: Pinterest)
4 Січня 2024, 22:53
читать на русском

Голодна кутя, щедра та багата — це традиційні різновиди страви, яку готують в Україні на церковні свята зимового циклу: Різдво Христове, Щедрий вечір та Водохреща. Кутя на різдвяний Святвечір називається багатою, кутя на Щедрий вечір — щедрою, а третя й остання кутя з різдвяно-новорічних свят називається голодною. Коли та як варто готувати голодну кутю?

Голодна кутя: коли готують, традиції

Голодну кутю варто готувати у переддень Водохреща, 6 січня. Ще цю дату називають Другим Святвечором. Саме "голодна" вона через те, що цілий день перед Другим Святвечором нічого не їли, а також через те, що в цей день вже не кликали святих душ та Щедрого Бога. Вечеря 6 січня обов'язково має бути пісною. На столі повинно стояти непарне число страв, а окрім куті ще важливими стравами на вечір перед Водохрещам є вареники з капустою, риба, гречані млинці та узвар.

Зазвичай голодну кутю готують лише з зерна та меду, але можна додавати й сухофрукти. Найчастіше для такої куті використовують перловку, проте можна приготувати кутю з пшениці, булгуру тощо.

Інгредієнти на голодну кутю з перловки:

  • 0,5 ст. перлової крупи
  • Мак
  • Сухофрукти (родзинки або чорнослив)
  • Волоський горіх
  • Мед (на смак).
  • Для узвару на голодну кутю вам потрібно:
  • 3 л води
  • 2 ст.л. меду
  • 350-400 г сухофруктів.

Як приготувати голодну кутю на узварі:

Перловку варто промити, залити холодною водою та залишити настоюватись: можете на декілька годин, а можете й на ніч.

Відваріть крупу. Якщо ви це робите в мультиварці, то поставте режим "гречка/каша/плов". В такому разі пропорція буде 0,5 склянки перлової крупи на 2 склянки води.

Купіть мак та залийте окропом. Якщо він у вас сухий, то залиште в окропі на пів години, потім злийте воду та розітріть.

Якщо ви плануєте додавати сухофрукти в готову кутю, їх теж варто на кілька хвилин залити окропом. Ті сухофрукти, які підуть на узвар, залийте на пів години.

Злийте воду, в якій замочували сухофрукти, залийте їх трьома літрами холодної води та поставте на плиту.

Доведіть узвар до кипіння. Після зніміть з плити, накрийте кришкою та залиште настоюватися. Коли узвар охолов до теплого стану, додавайте мед. Остудіть узвар й тоді "останні штрихи": заливайте кутю, додавайте мак, сухофрукти, горіхи й мед. Перемішайте отримане й подавайте на стіл. Смачного!

Читайте також