Кому і чому корисний чай з мелісси: як приготувати цілющий напій

Особливо помічною меліса є при хворобах нервової і серцево-судинної систем
Кому і чому корисний чай з мелісси: як приготувати цілющий напій
21 Жовтня 2023, 21:46
читать на русском

За мелісою міцно закріпилася назва "лимонна м'ята", завдяки її м'ятним і цитрусовим ароматам. Назву рослина отримала від імені німфи Мелісси, яка вважається прародителькою бджільництва. І не випадково: меліса - чудовий медонос, без неї не обходиться жодна пасіка. Крім того, ця рослина - лікарська, і одне з найпопулярніших її використань - в цілющих чаях, як добавка або основний інгредієнт.

Рослина використовується, якщо людину мучать:

  • безсоння;
  •  головний біль;
  • неврози;
  • тахікардія;
  • астма;
  • епілептичні припадки;
  • артрити;
  • ревматичні болі;
  • тромбофлебіт;
  • фурункульоз;
  • алергічний діатез;
  • гастрит;
  • метеоризм.

Ефірна олія меліси допомагає людині протистояти різним вірусам типу герпесу або грипу. Її хімічний склад сприяє зменшенню кислотності, тому чай з мелісою входить в меню людей, які страждають виразкою шлунка.

Народна медицина часто використовує ранозагоювальні якості меліси, особливо якщо треба впоратися із запаленнями в ротовій порожнині.

Особливе значення має меліса для здоров'я жінок:

  • пом'якшує болі під час менструації ;
  •  допомагає в перші місяці вагітності впоратися з токсикозом;
  •  посилює лактацію у годуючих мам ;
  •  коли настає клімакс, покращує самопочуття;
  •  знімає тривогу і стрес;
  •  виліковує мігрень.

Масло меліси використовується для догляду за шкірою обличчя. Це можуть бути маски, парові ванночки, лосьйони. Навіть немолода шкіра після використання препаратів з мелісою виглядає підтягнутою, пружною, свіжою.

Ось один з нескладних рецептів: дві столові ложки сухої меліси кип'ятять пів години, потім остуджують відвар і використовують - по кілька разів на день протирають ним особа. Такий відвар зазвичай готують в розрахунку на три дні і зберігають його в холодильнику - за цей термін він не втратить свої цілющі властивості.

Спиртова настоянка меліси використовується для загоєння маленьких ранок на шкірі (співвідношення компонентів: три столові ложки подрібненого свіжого листя на склянку горілки). Наполягають засіб протягом двох тижнів, потім зберігають у холодильнику і застосовують як лосьйон для проблемних ділянок.

Масло меліси дуже корисно для жіночих губ, воно робить їх більш яскравими, а взимку (коли губи тріскаються від морозів) загоює тріщини. Волосся теж отримують свою порцію турботи: меліса допомагає позбавлятися від лупи і робити локони менш сухими і ламкими.

Багато представниць прекрасної статі використовують мелісу для схуднення - додають в чай, застосовують в сеансах масажу, в сауні, для обгортань і в складі спеціального крему.

Попри те, що мелісу часто називають жіночою травою, її з успіхом можуть приймати і чоловіки:

  • при неврозах і депресії, які послаблюють потенцію;
  • для нормалізації роботи серця і судин;
  •  проти облисіння.

Є у трави і побічні дії. При занадто активному використанні вона, на думку фахівців, може дати зворотний ефект - не посилить, а зменшить потенцію, зменшить рівень тестостерону в крові.

Крім того, відвар меліси, випитий чоловіком, за даними досліджень, знижує можливість зачаття.

І ще про одне попереджають медики : заспокійливий чай з мелісою може викликати втрату пильності у тих, в чиїх професіях вона особливо важлива, - у водіїв, наприклад.

Особливо згубно це може відбитися на людях, які страждають зниженим артеріальним тиском.

Як заварити чай з мелісою

Спосіб приготування чорного чаю з мелісою трохи відрізняється від способу, яким заварюють зелений чай. Розглянемо обидва варіанти.

Заварку чорного чаю і жменю сушеної меліси заливають окропом, вкривають рушником і дають настоятися протягом чверті години. Цей напій вважають ідеальним для сніданку, він наповнює організм енергією на цілий робочий день.

Зелений чай наполягають вдвічі довше. Що стосується інгредієнтів, то меліси беруть більше, ніж чайної заварки (у випадку з чорним чаєм співвідношення компонентів 1: 1).

Зелений чай хороший протягом дня і ввечері (як заспокійливий засіб). А ще він ідеальний літній напій, тому що дуже добре освіжає в спеку.

У чаю з мелісою - багато варіантів. Наприклад, чай з липою готують так : до чайної заварки додають сушені квіти липи і листя меліси. Заварюють традиційним способом. Розлив по чашках, додають в них мед. Не завадить цьому напою і жменька тертого свіжого імбиру, доданого в момент заварювання.

Дуже корисно поєднання меліси з іван-чаєм. Того й іншого беруть порівну, заварюють не крутим окропом, а водою, нагрітою до 80 градусів. Найчастіше п'ють холодним. Всі ці компоненти заливають окропом, тримають зовсім недовго на вогні, а потім хвилин 10 наполягають, укутавши чайник рушником. Обов'язково проціджують.

Читайте також