Кінець епохи Зеленського: у штабі “слуг” розпач, а президент так і не вийшов до людей

Ексклюзив
Місцеві вибори для “Слуги народу” обернулись великим розчаруванням
Ексклюзив
26 Жовтня, 15:14 4836

Замість такого вже звичного для партії “Слуга народу” тріумфу, місцеві вибори принесли пропрезидентській політичній силі тотальний провал майже по всій країні.

Про те, як святкували неуспішні результати у штабі партії та чому Володимир Зеленський приїхав, але так і не захотів спілкуватись з журналістами, на відміну від двох минулих виборів у матеріалі "Парламент UA". 

Цього року у день виборів у КВЦ Парковому, де розташувався офіс та штаб політсили, не було пафосних промов, шампанського та оплесків, було набагато менше іжі та народних депутатів.

Під вечір заїхав і сам Зеленський, як розповіли нам члени штабу, але весь час він просидів на другому поверсі і до журналістів так і не вийшов. Хоча, під час президентської та парламентської кампаній, він виходив на брифінги та активно спілкувався з пресою.

Штаб "Слуги народу"

"Все буде залежати від того, чи вийде у другий тур у Києві Ірина Верещук, якщо так, то скоріше за все, він підійде до преси" - говорили у штабі. Але за попередніми даними екзит полів стало зрозуміло, що у другий тур може вийти кандидат від "ОПЗЖ" Олександр Попов, тому Зеленський до кінця вечора так і не з’явився на публіці. 

Вже після зачинення виборчих дільниць, на брифінг вийшов голова партії Олександр Корнієнко, який нещодавно одужав від коронавірусу. Він розповів, що низька явка на виборах зумовлена саме епідемією ковіду, і тому невтішні результати виборів у партії не вважають провалом.

На публіку “слуги” намагаються називати вибори не дуже провальними

Ці вибори – це свято демократії, і треба святкувати, а не сумувати, народ обрав своїх представників. Ми як національна партія, тепер будемо представлені всюди, кількість наших мандатів по Україні буде досить серйозна, - зазначив Корнієнко. 

За словами заступниці голови фракції "СН" Євгенії Кравчук, у партії розраховують на перші місця у облрадах загалом і за кількістю партійних мандатів.

У міських радах в обласних центрах ситуація трошки інша, бо там є сильні партії мерів, але от у Черкасах, наприклад, де власної партії мера не було, ми на першому місці зараз. Де є мер, який вкладав п’ять років в адмінресурс, там ситуація інша, - додала вона.

Не під запис представники партії враз втрачали оптимізм

Це все жахлива виборча система, хоча ми за неї і голосували. Багато хто в партії роздирав один одного, велась внутрішня боротьба між кандидатами, різними депутатами, які вели "своїх" по округам. Плюс, наприклад, у ОПЗЖ дуже дисциплінований виборець: вони голосують і за партію і за кандидата, а у нас голосують за партію, а от за кандидатів часто – ні, - пояснив нардеп зі "Слуги" не під запис. 

Штаб "Слуги народу"

У київському штабі, наприклад, всі розсварились між собою, були, як лебідь рак і щука. І тепер, за всіма розкладами, у міськраді Києва в нас буде десь 20 депутатів, якщо не менше, - пояснював вже інший нардеп. 

Одна з головних інтриг цих виборів – другий тур на посаду мера Києва. "Ми не очікували аж такого низького результату Верещук, і не думали, що саме Попов буде другим, він ніде у нас так високо в опитуваннях не проходив, це все технологія, були "сітки", які і допомогли йому взяти так багато", - переконували видання у штабі партії. 

Хоча дехто вважає, що такий результат Попову забезпечили старші виборці. А ще раніше співрозмовники нашого видання розповідали, що Попов, якого як кандидата на посаду мера просував нардеп від ОПЗЖ Сергій Львовочкін, був би найкращим спаринг партнером для Кличка у другому турі. Але у штабі "СН" ще сподіваються на те, що зможуть вивести у другий тур саме Верещук. Сама вона особливо засмученою не виглядала, у штабі спілкувалась з командою та бажала Кличку швидкого одужання від ковіду. 

Штаб "Слуги народу"

Також у партії розповідали, що ключовим містом стане Кривий Ріг – рідний для президента, і саме там ймовірно буде другий тур – між багаторічним мером КР Юрієм Вілкулом та Дмитром Шевчиком від "Слуги", адже програш у цьому місті, як розповідають депутати, буде для президента особливо болючим.

У “Слузі народу” попереду ряд гучних звільнень

Загалом, депутати прогнозують звільнення з посад у партії Олександра Корнієнка, який курував штаб, Миколи Тищенка, і заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова, який курує в ОП регіональну політику. А ось дострокові парламентські вибори вже не прогнозують. 

У нашому партійному чаті вже якось перестали активно обговорювати перевибори, раптом всі затихли і хочуть досидіти на своїх місцях ще чотири роки, адже розуміють, що цілісної партії вже не буде, буде як мінімум три партії, які вийдуть зі "Слуги" і місцеві це якраз добре продемонстрували, - зазначив один за нардепів "СН". 

Після 21:00 зі штабу потроху почали роз’їжджатись нардепи, до фуршету додали вина та різноманітних канапок, але святкового настрою не було: більшість поїхали або на телевізійні ефіри або до ДВК – відстоювати результати виборів. Виборів, які показали: ані монобільшості, ані великої підтримки у "Слуги народу" більше немає.