З речами на вихід: чи можлива відставка Венедиктової і кого розглядають замість неї

Ексклюзив
Чи можлива відставка генпрокурорки перед місцевими виборами та хто може зайняти це крісло
Ексклюзив
12 Вересня, 18:26 5281

Все частіше звучить інформація про можливі кадрові перестановки у владі. Перш за все, в Кабінеті міністрів, де хочуть замінити низку міністрів, а також, в Генпрокуратурі, попросивши Ірину Венедіктову "на вихід". У самому відомстві, при цьому, кажуть, що збиває її конкретна людина, і перебуває вона в Офісі президента. Детальніше в матеріалі журналістки "Парламент UA" Юлії Забеліной.

Ірина Венедиктова очолила Генпрокуратуру після Руслана Рябошапки, якого активно почали збивати майже відразу після відходу з Офісу президента Андрія Богдана. Саме до оточення останнього відносили Рябошапку. Аргументацією для звільнення була претензія до відсутності посадок. Мовляв, за стільки часу в ГПУ, крім реформи Рябошапка у відомстві нічим не займався. Правда, тоді за звільнення Рябошапки проголосувало лише 179 нардепів. Але це не завадило таки відправити його на вихід, і призначити Венедіктову, за чию кандидатуру виступав і сам президент Володимир Зеленський і чинний очільник ОП Андрій Єрмак. Венедіктову в ОП сприймали як свою людину, і того, хто зможе забезпечити посадки - обіцяні "Слугою народу" ще під час виборчої кампанії. На співбесіди вона ходила прямо в ОПУ. Сама Венедиктова, звичайно, пізніше заявляла, що вона не людина Єрмака, хоча і визнавала, що той рекомендував їй заступників в ГПУ.

"Пан Єрмак мені правда рекомендував людей подивитися на заступників. Я подивилася і, на жаль, вони не підійшли мені. І пан Єрмак жодним чином ні на чому не наполягав, він сказав: подивися, послухай", - розповідала в своєму інтерв'ю "УП" генпрокурор.

З заступниками у Венедиктової, до слова, пов'язано багато скандалів. Наприклад, призначення в липні своїм заступником Романа Говду, який раніше займав ту ж посаду за часів Вікора Шокіна, і також, очолював департамент, який за інформацією Центру протидії корупції погоджував переслідування учасників Майдану. Буквально днями Венедиктова призначила ще одного нового заступника - юриста в компаніях Віктора Медведчука Максима Якубовського, який брав участь в заходах ГО "Український вибір", теж пов'язаної з кумом Володимира Путіна. Якубовскому віддали одразу кілька важливих напрямків, зокрема, про військові злочини, і в сфері оборонно-промислового комплексу та департаменти у справах Майдану.

І як "вишенька" на торті - нещодавнє призначення радником колишнього гепрокурора, який "прописався" на телеканалах, пов'язаних з тим же Медведчуком Святослава Піскуна. Правда, не пробувши на посаді й місяця, Піскун був наказом Венедиктової звільнений. За словами співрозмовників нашого видання, це призначення вкрай не сподобалося в ОПУ, і саме звідти пролунав сигнал про необхідність його звільнити.

Тепер же зайшли розмови про можливий відхід самої Венедиктової. Раніше вже з'являлася інформація про те, що Венедиктова нібито сама хоче у відставку і перейти або в Офіс президента, або на позицію міністра юстиції, однак в самому ГПУ "Парламент UA" повідомили, що Венедиктова поки у відставку не збирається. Мовляв, її відставки хочуть все в тому ж ОПУ, де з деяких пір стали розуміти, що потрібних результатів вона не дає. Причому, за словами співрозмовників, активно торпедує цю тему один із заступників глави ОПУ Андрій Смирнов, який раніше займався правовими питаннями в Офісі президента, а після приходу туди Олега Татарова - чиновника міністерства внутрішніх справ часів Віктора Януковича, став займатися "конституційними питаннями", як розмито коментують в ОПУ. У самому ОПУ кажуть, що посаду одного із заступників голови Офісу, була б для Венедиктової свого роду синекурою, проте до місцевих виборів це питання вирішувати не збираються.

Серед претендентів посаду нового главу ГПУ, розглядався вже згаданий Олег Татаров, який зараз в ОПУ займається правовим напрямком. Правда, ця кандидатура також серед претендентів на посаду глав Державного бюро розслідування.

"Ще називалося прізвище Говди, навіть прізвище Смирнова звучало, але Смирнов не дурний, і він не буде сам підставлятися і брати на себе таку відповідальність", - коментує один з народних депутатів не під запис.

Називали і главу СБУ Івана Баканова, з яким у Венедиктової не найпростіші стосунки.

Але, з огляду на, що росте кадровий голод і бажання призначати на ключові посади в правоохоронній системі своїх людей або лояльних ОПУ, це питання може буксувати аж до місцевих виборів. Як і зміна вічно тимчасового міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, про який, як кажуть співрозмовники в різних владних структурах не інакше, як про людину, яку поки немає ким замінити, хоча після низки резонансних нападів і вуличних заворушень, вже висловлювали йому невдоволення. Правда, тут все впирається ще і в те, що без голосів групи Авакова, і без того квола монобільшість зовсім загнеться.

Але якщо постане питання про те, що перед місцевими виборами необхідно швидко підняти собі рейтинг, то в "Слузі народу", звичайно, підуть на те, щоб швидко показово відправити пару осіб у відставку з публічною прочуханкою. А якщо не вистачить голосів своїх, то завжди можна скористатися депутатською групою "Довіра" або "ОПЗЖ", наприклад, які голосували в унісон з "СН" вже не один раз.